Toestellen
14 oktober 2011 - Ron Smeets

In de (Deutsche) rij voor de iPhone 4S

De afgelopen avond was ik zelf bij de Dutch MTV Awards in Amsterdam, een HTC feestje met optredens van onder andere Go Back To The Zoo en Ben Saunders.

Op dat moment wist ik dat Style Cowboy Harold, samen met Gonny en Jean-Paul van de iPhoneClub in Oberhausen bij een groot winkelcentrum al in de rij stonden om als een van de eerste Nederlanders een iPhone 4S te bemachtigen. Bij onze oosterburen gaat het toestel vandaag (14 oktober) in de verkoop.

Later op de avond, net na middernacht belde ik met Harold om te checken of hij al een of twee iPhones had weten te bemachtigen. Ik dacht werkelijk dat de lokale Apple winkel iets van een nachtverkoop georganiseerd had. Nee, dus. “We mogen pas om half acht naar binnen en om acht uur start de verkoop” zo liet Harold mij met een klappertandende stem weten. Het was 7 graden in Oberhausen.

Enfin, omdat ik zelf toch al onderweg was, van Amsterdam naar Zuid Limburg, besloot ik om maar eens een kijkje te gaan nemen in Oberhausen. Per slot van rekening is dat niet zo ver omrijden (ahum). “Neem wel wat mee om op te warmen” tweette Gonny van de iPhoneclub nog  naar mij.

Amper twee uur later, zo rond kwart over twee arriveerde ik in Oberhausen met een fles Apfelkorn (daar krijg je het warm van ;-)). Daar stonden, zaten en lagen, inmiddels zo’n 100 iPhone 4S fanaten voor de deur van het winkelcentrum. De stemming zat er goed in, er was gebarbecued en de Apfelkorn vond gretig aftrek. In de rij stonden, en dat was wel opvallend, veel meer Nederlanders dan Duitsers, maar de kroon spanden twee Russen die vandaag vanuit Moskou naar Duitsland gevlogen waren om vier iPhone 4S’en te kopen (twee per persoon is het maximum, schijnbaar. Volgens een medewerker van de Apple Store, die eerder op de avond naar huis ging, hadden ze zeker 5000 toestellen op voorraad.

Toen ik na twee uurtjes naar huis ging (vlak nadat dit artikel online gezet is, met dank aan de Free WiFi van de lokale Burger King, was de rij met wachtenden gegroeid tot ca 200 man, dus die 5000 toestellen moet meer dan genoeg zijn. Ik denk namelijk niet dat er rond half acht 5000 iPhone 4S fans in Oberhausen staan. Ik hoor straks wel van Cowboy Harold hoe het hem, en de anderen, vergaan is ;-)

UPDATE (07u30): Kort nadat ik bovenstaand artikel, zittend in de groep wachtende iPhone 4S fans, publiceerde doken drie nachtwakers op van het winkelcentrum. Die waren duidelijk niet blij met de gang van zaken daar. De, op dat moment, ca 150 wachtende iPhone 4S klanten hadden enkele tafels en stoelen van het terras van de Burger King, die direct naast de ingang van het gesloten winkelcentrum ligt, verzameld om op te zitten en om een van waxinelichtjes gemaakte 'Steve Jobs Memorial' uit te stallen (op de tafels). De sfeer was vriendelijk, gezellig en er was totaal geen aanleiding om te denken dat het uit de hand zou lopen.

Totdat de drie nachtwakers, boos, chagerijnig en zeer rigoreus begonnen om, eerst, de tafels weg te pakken. Alles wat op de tafels stond werd ongevraagd op de grond gegooid. Nadat de meeste tafels verwijderd waren raakten de drie bewakers even in een verhitte discussie met elkaar. Voor zover ik het kon meekrijgen van een afstandje was de 'leider' van de drie behoorlijk pissed dat zijn collegae niet eerder ingegrepen hadden toen ze, eerder die nacht, hun bewakingsronde deden. Kort na die discussie werd begonnen met het weghalen van de stoelen. Iedereen die op een 'Burger King' stoel zat werd gesommeerd om op te staan en een voor een werden de stoelen weer naar de Burger King, 10 meter verderop dus, gebracht door de drie nachtwakers. Toen een van de mannen mij met een stoel omver dacht te lopen liep ik achter hem aan om te vragen wat er nu aan de hand was? De wachtende iPhone klanten waren de hele nacht immers al rustig geweest.

Nou, mijn vraag, waarbij ik duidelijk eerst aangaf, op vertoon van mijn visitekaartje, dat ik een Nederlandse blogger/journalist was die een verslag maakte van de 'iPhone 4S nacht in Oberhausen, kreeg ik direct te horen dat ik heel gauw moest oprotten als ik geen klappen wilde krijgen. Daarop probeerde ik nogmaals aan te geven dat ik van de Nederlandse pers was maar die zin kon ik niet afmaken. Schreeuwend en wel kreeg ik nogmaals, van een van de drie te horen: "Pers of niet, als je nu niet oprot, dan sla ik je in elkaar', gevolgd door soortgelijke opmerkingen van zijn collega bewakers. Toen ik een derde keer, nadat ik de mannen probeerde te kalmeren met 'ho ho ho, doe even een beetje normaal, ik stel toch een simpele vraag' een verklaring voor hun gedrag jegens de wachtende menigte probeerde los te peuteren werd, ook voor de derde keer, wederom gedreigd met 'klappen' en 'in elkaar slaan'. Daarop ben ik maar omgedraaid en heb ik even de 'bescherming van de groep' opgezocht om tien minuten later maar naar huis te gaan.

Intussen, zo heb ik van Harold Kuepers en Gonny van der Zwaag begrepen, hebben de drie zelfde bewakers om ca 07u00 de deuren van het winkelcentrum geopend. Echter, ze deden dat maar met één van de vier deuren waardoor er een hevig gedrang, geduw en getrek ontstond waarbij een aantal wachtenden behoorlijk in het gedrang kwam. Volgens Harold en Gonny is het maar net goed afgelopen en eigenlijk een wonder dat er niemand gewond geraakt is. Zou dit een 'bewussie' van de drie bewakers geweest zijn? Dat kan ik natuurlijk niet met zekerheid zeggen. Ten eerste was ik er niet zelf meer bij om 07u00 en ten tweede mag ik hopen dat de drie mannen inmiddels ook tot bedaren gekomen waren. Maar ik heb er wel een raar gevoel bij. Zeker als ik bedenk hoe ze, twee uur eerder, tegen mij te keer gingen.

Ik ga nu een paar uurtjes slapen (heb ik nog niet gedaan vannacht ;-)) en zal daarna contact opnemen met het winkelcentrum om in ieder geval melding te maken van de bedreigingen. Heel even heb ik vannacht gedacht om naar het lokale politiebureau te gaan, maar dat zou, denk ik, de situatie wellicht hebben doen escaleren of zelfs een 'ontruiming' van de wachtrij tot gevolg kunnen hebben gehad. Dat zou natuurlijk bijzonder zuur zijn geweest voor de 150 iPhone 4S fans. Dat heb ik dus maar niet gedaan.

UPDATE (16u40): Ik heb inmiddels gesproken met de perswoordvoerder van Centro in Oberhausen. Die bood, na het horen van mijn verhaal, in ieder geval alvast zijn excuses aan namens het winkelcentrum en beloofde, na ontvangst van een email van mij (die ik zojuist ook verstuurd heb) de zaak te zullen onderzoeken. De drie nachtwakers waren, zoals ik al dacht, inderdaad in dienst van (of ingehuurd door) het winkelcentrum. Volgende week wordt ik gebeld om hun verhaal te horen. Ik ben benieuwd!

Een paar (donkere) foto's:

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.