Nieuws
17 oktober 2006 - Ron Smeets

In 2010 kan 90% mobiel bellen

Dat voorspelt de GSMA althans naar aanleiding van een onderzoek naar de ontwikkeling van mobiele netwerken in 92 zogenaamde ontwikkelingslanden. Momenteel heeft ongeveer 80% van de totale wereldbevolking toegang tot mobiele netwerken.

Voor het zover is zullen een aantal landen nog wel even doordrongen moeten raken van het feit dat het mobiel bereikbaar maken van een persoon maar 10% van de kosten met zich meebrengt in vergelijking tot het aanleggen van een vaste telefoonlijn voor die gebruiker.

De 92 landen die doorgelicht zijn bleken samen meer dan 6 miljard dollar aan telecom gelden te hebben ontvangen, 2 miljard daarvan was afkomstig van mobiele providers. In totaal is pas 1.5 miljard ook daadwerkelijk geïnvesteerd in de diversen telecom netwerken, maar daarvan ging slechts 75 miljoen naar de uitbreiding van mobiele netwerken.

Als deze landen zouden besluiten om de resterende 4.5 miljard in mobiele netwerken te investeren, dan zouden daarmee nog eens 450 miljoen wereldburgers toegang krijgen tot een mobiel netwerk, terwijl met datzelfde bedrag maar 45 miljoen burgers voorzien zouden kunnen worden van een vaste telefoonlijn.

De onderzoekers plaatsen wel een kanttekening bij hun bevindingen. Een deel van het geld moet in hun ogen namelijk ook gereserveerd worden voor de 2.7 miljard inwoners van ontwikkelingslanden die wel binnen het bereik van een mobiel netwerk wonen, maar nog geen mobiel abonnement of toestel hebben. Men denkt dan aan het verlenen van extra bonussen op de aanschaf van toestellen, het afschaffen van belastingen en het verlagen van de belkosten.Gerelateerde links:
'GSM' de standaard voor 81% van alle mobiele bellers
30 landen met meer GSM abonnees dan inwoners
Gestolen GSM's naar Afrika
Verdubbeling GSM abonnees in Bangladesh
Nokia mikt op emerging markets
Motorola deal voor 6.000.000 cheapo GSM's
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.