Nieuws
21 augustus 2019 - Luc Meijs

IKEA verovert nu ook smartphone Zweden gaat all in tegen de concurrenten

Smart Home apps zijn bijna niet meer weg te denken op je smartphone, ondanks alle akkefietjes van dien. Steeds meer fabrikanten opereren op deze markt en zijn ervan overtuigd dat ze HET product voor de consument in handen hebben. Zo zijn de Google Home en de Google Mini zeer succesvol, net zoals de Amazon Echo en Amazon Dot. Het Zweedse IKEA heeft aangekondigd om flink te investeren in hun nieuwe business unit IKEA Home Smart. De fabrikant trekt alles uit de kast om de ontwikkeling hiervan in de hoogste versnelling te zetten, zodat al hun 780 miljoen klanten binnenkort kunnen genieten van ''goedkopere'' smart home producten. IKEA gaat kortom de strijd aan met Google, Apple en Amazon, zo lijkt het.
 
“Bij IKEA willen we producten blijven aanbieden voor een beter leven thuis voor de vele mensen in de toekomst. Om dit te doen, moeten we producten en oplossingen verkennen die verder gaan dan conventionele woninginrichting, ”zegt Björn Block, hoofd van de nieuwe slimme business unit IKEA Home bij IKEA in Zweden.  
 

IKEA Home Smart
 
In 2012 is de Zweedse fabrikant van voornamelijk meubels (en gehaktballen natuurlijk) met een ambitieus project gestart: Home Smart. Het doel van dit project is om het leven van consumenten in en om het huis te verrijken door digitale technologieën in producten en oplossingen te integreren. Sindsdien heeft de fabrikant al een aantal interessante producten op de markt gebracht, denk bijvoorbeeld aan de IKEA TRÅDFRI slimme verlichting in samenwerking met Philips Hue en Qi wireless charging die de fabrikant verwerkte in sommige meubels. Allemaal te bedienen via een app op je telefoon. In 2017 ging de fabrikant nog een stap verder richting smart home producten. In samenwerking met Sonos bracht IKEA een aantal meubels uit met daarin de Sonos smart speaker technologie verwerkt. Samen met Sonos kwam de fabrikant ook nog met een SYMFONISK smart wireless speaker.
 
“We hebben besloten aanzienlijk te investeren in Home Smart bij IKEA om de ontwikkeling zo snel mogelijk door te zetten. Dit is het grootste nieuwe bedrijf dat we oprichten sinds de introductie van IKEA voor kinderen ”, zegt Peter van der Poel, manager IKEA Range & Supply.
 
De fabrikant heeft flink wat relevante relaties opgebouwd en is een erkende speler geworden op het gebied van smart home en innovatie. IKEA zal verder investeren in de smart home sector vanwege de potentie en kansen die het bedrijf hierin ziet. Door de interne samenwerking met andere afdelingen binnen het bedrijf wil de Home Smart afdeling van IKEA de digitale transformatie gaan aansturen binnen het assortiment. Andere fabrikanten zoals Google, Apple en Amazon spelen al geruime tijd mee op de smart home markt. IKEA heeft tot nu toe enkel producten ontwikkeld die de desbetreffende bestaande slimme assistants ondersteunde. Dat zou echter zomaar eens kunnen gaan veranderen. Het project is maar nog net begonnen, aldus een woordvoerder van IKEA.
 
IKEA vs Google, Apple en Amazon
 
De aankondiging over de komende focus op Home Smart ontwikkeling doet vermoeden dat de Zweede gigant jarenlang afgekeken heeft bij hun toekomstige concurrenten en nu zelf een eigen app/assistent gaat ontwikkelen voor hun smart home producten. Niet vreemd. Het onderzoeksbureau IDC voorspelt immers een wereldwijde verkoop van ongeveer 830 miljoen smart home-apparaten in 2019 alleen al. Deze cijfers zullen volgens het onderzoeksbureau oplopen tot 1.6 miljard en dat al in 2023, meer dan een verdubbeling in 3 jaar dus. Het is dan ook niet moeilijk om in te zien waarom de Zweedse fabrikant net als zijn concurrenten balletjes eh brood ziet in deze branche.