Reviews
27 juni 2016 - Ron Smeets

Ik ben blijkbaar actiever met de Apple Watch dan met de Samsung Gear S2 Zes weken 'hiken' met de smartwatches van Apple en Samsung

Tot een week of zes geleden droeg ik een smartwatch vooral omdat het handig was dat ik daarop direct binnenkomende berichten, agenda meldingen en oproepen kon zien. Andere functies gebruikte ik, behalve om ze eens te testen, niet of nauwelijks. Totdat ik medio mei besloot dat ik wat meer wilde gaan bewegen. Ik begon toen bijna dagelijks, minimaal vijf dagen per week, tussen de 8 en 18 kilometer te lopen (populair gezegd: hiken) door de bossen en heuvels Zuid Limburg.

Na enkele dagen alleen de stappentellers van de Gear S2 en Apple Watch gebruikt te hebben besloot ik om toch ook maar de S Health en Activiteiten app van beide slimme horloges in te stellen. Zo kon ik niet alleen zien hoeveel stappen mijn dagelijkse wandeling telde, maar ook hoeveel minuten ik actief was en hoeveel calorieën verbrand werden.

Inmiddels heb ik ruim vier weken aan vergelijkbare data van zowel Samsung S Health als Apple Activity. En ja, ik draag tijdens elke wandeling beide smartwatches; de Gear S2 links en de Apple Watch rechts. Hoewel ik met beide slimme horloges dus telkens precies dezelfde afstand, route en 'pace' loop geven ze beide andere resultaten. De korte conclusie is dat ik volgens de Apple Watch meer stappen zet, een grotere afstand afleg en dus ook meer calorieën verbrand. Ofwel, ik ben actiever met de Apple Watch dan met de Gear S2.

Opvallend is wel dat het verschil niet altijd gelijk is. Het aantal getelde stappen en de afgelegde afstand verschillen doorgaans maximaal 5% van elkaar, maar altijd in het 'voordeel' van de Apple Watch. Het verschil in de gemeten hoeveelheid verbrande calorieën is daarentegen veel groter, Er zijn dagen dat ik volgens de Apple Watch tijdens mijn wandelactiviteit bijna dubbel zoveel calorieën verbrand heb dan hetgeen de Gear S2 gemeten heeft. Procentueel wordt het verschil wel kleiner naar mate ik actiever ben (lees: meer loop), zoals je in de twee voorbeelden hieronder kunt zien.

Afgelopen zaterdag liep ik amper 5 kilometer; 4.6km in 6012 stappen volgens de Gear S2 en 5.5km in 6736 stappen volgens de Apple Watch) en volgens S Health verbrandde ik tijdens die wandeling 218 calorieën. Apple Activiteit meldde dat die wandeling goed was voor 399 verbrande calorieën. De Apple Watch registreerde dus ca 12% meer stappen, bijna 20% meer kilometers en maar liefst 83% meer calorieën.

Dinsdag 21 juni was een van mijn meest actieve dagen. Volgens de Gear S2 legde ik die dag in 19.854 stappen 16.4 kilometer af en verbrandde daarbij 768 calorieën. De Apple Watch kwam tot 21.007 stappen, 17.3 kilometer en 1017 calorieën. Ofwel, 5.8% meer stappen, 5.5% meer kilometers, maar nog altijd ruim 30% meer calorieën.

En dan is er nog een bijzonder verschil dat lijnrecht tegenover bovenstaande resultaten staat. Ondanks dat de Apple Watch dus meer stappen, afstand en verbrande calorieën meet ben ik volgens de Gear S2 doorgaans veel langer actief bezig dan hetgeen de Apple Watch mij laat zien. Op de twee voorbeelddagen die ik hierboven beschreven heb was ik volgens de Gear S2 respectievelijk 72 en 197 minuten actief terwijl de Apple Watch niet verder kwam dan 15 en 169 minuten. Op zich lijken de resultaten van de actievere dag wel vergelijkbaar; ruim 16 of 17 kilometer 'hiken' in drie tot drie en een half uur is heel goed mogelijk. Echter, de Apple Watch meting van de minder actieve dag lijkt mij iets te laag. Ik zou het knap vinden wanneer ik in 15 minuten 5.5 kilometer afgelegd had. Dat is een fors snelwandel tempo.

De grote vraag is natuurlijk; Welke smartwatch en activiteiten meter/app zit het dichtst bij de waarheid. Om daar achter te komen moet ik waarschijnlijk naar een inspanningsfysioloog die mij aansluit op professionele meetapparatuur en op een band laat lopen. Dat ga ik misschien nog wel eens doen, maar voor nu ga ik uit van de gemiddelden. Maar, wanneer iemand mij vraagt hoeveel en hoe ver ik gelopen heb dan laat ik natuurlijk de resultaten van mijn Apple Watch zien ;-)

Wat ik zelf vooraf niet verwacht had was het feit dat ik door het gebruik van de slimme horloges tijdens mijn wandelingen daadwerkelijk op zoek ga naar nieuwe uitdagingen. Ik wil, als de tijd en het weer het toelaten, vaker toch wel verder, meer en sneller lopen dan tijdens eerdere wandelingen. Doordat de gegevens van mijn activiteiten nu eenvoudig en altijd beschikbaar zijn aan mijn pols, op de smartphone en thuis achter de laptop, ben ik daadwerkelijk actiever geworden. Dat durf ik best te concluderen. En voor wie mij al wat langer kent die weet dat dat best bijzonder genoemd mag worden. De laatste periode dat ik regelmatig sportte eindigde voor mijn 42e!

Welke van de twee smartwatches mijn voorkeur heeft? Ik vind de Samsung iets beter qua bedieningsgemak en het uithoudingsvermogen van de accu. Drie dagen is meestal geen enkel probleem terwijl de Apple Watch in het gunstigste geval twee dagen meegaat op één acculading. Ik moet wel zeggen dat ik de Activiteit app van Apple weer iets overzichtelijker en gebruiksvriendelijke vind dan Samsung's S Health. Die laatste heeft wat meer menu's en soms moet ik goed opletten dat ik de juiste gegevens oproep. Zo heeft S Helath twee verschillende weergaven voor de activiteiten van een dag; de stappenteller en de activiteiten monitor, De gegevens van de dagelijkse activiteiten, zoals aantal getelde stappen en de verbrande calorieën, die daar worden weergegeven zijn niet gelijk. Ik snap dat je meerdere, en verschillende, activiteiten op een dag kunt doen, maar bij het dagoverzicht is het verwarrend als er twee opties zijn met verschillende resultaten. Dat is althans zoals ik er over denk.

Verder heb ik niet echt een uitgesproken voorkeur voor de Apple Watch of de Gear S2. OK, de Apple is een stuk duurder, dus dat is zeker iets om mee te wegen, maar functioneren doen ze allebei. Alleen dus niet met dezelfde resultaten. Maar ach, de smartwatches en activiteiten apps hebben mij weer aan het sporten gekregen en dat is uiteindelijk veel belangrijker dan op de stap, meter of calorie nauwkeurig te weten hoeveel ik precies gesport heb, toch?