Nieuws
29 augustus 2018 - Ron Smeets

IFA preview: wat kunnen we verwachten in Berlijn Samsung lanceert geen Note, maar Huawei, Sony, Motorola, Wiko en HTC hebben wel smartphone nieuws

Vrijdag, 31 augustus, opent de grootste Europese gadget beurs haar deuren in Berlijn. Daar gaat de jaarlijkse IFA dan van start. Tijd voor de onthulling van de nieuwste TV’s, wasmachines, koffiezetters, scheerapparaten, koelkasten en andere huishoudelijke apparatuur. Op het moment dat dit artikel online gaat ben ik op weg naar Berlijn. Woensdag en donderdag zijn traditioneel de dagen dat farbikanten hun persconferenties houden. Natuurlijk richt ik mij voornamelijk op de mobiele producten; van smartphones tot accessoires. Samsung heeft dit jaar geen grote aankondiging in Berlijn gepland staan, maar een aantal concurrenten van de Koreanen wel. Een korte vooruitblik op hetgeen we van die merken kunnen verwachten.

Huawei lanceert mogelijk een nieuwe Mate Lite en volgende generatie AI processor
De Chinese nummer drie van de smartphone wereld houdt haar persconferentie op vrijdagmiddag als de beurs al volop aan de gang is. Net als vorig jaar is de kans heel klein dat Huawei een nieuwe high-end smartphone gaat onthullen in Berlijn. Al wordt wel gespeculeerd over de komst van de Huawei Mate 20 Lite. Normaliter onthult de Chinese fabrikant de nieuwe Mate series in oktober om ze vervolgens een paar weken later in de winkels te leggen. Dit jaar heeft Huawei met de P20 series er echter voor gekozen om het instapmodel, de P20 Lite, enkele weken eerder te onthullen en in de winkels te leggen. Mogelijk dat men dat nu ook doet met de nieuwe Mate series. Waarschijnlijk wordt in Berlijn ook een nieuwe kleurvariant van de P20 Pro getoond. Die zou ongeveer dezelfde duotone kleur krijgen als de P Smart+. Tot slot zal er tijdens de persconferentie van Huawei waarschijnlijk ook een volgende generatie van de Kirin AI processor getoond worden. Of toch op z’n minst de aankondiging daarvan. We gaan het zien. Vrijdagmiddag, rond 14u, weten we meer.

Gaat Sony de Xperia XZ3 serie al onthullen?
Het is nog geen half jaar geleden dat Sony de Xperia XZ2 series in Barcelona presenteerde. Dat was op haar beurt weer zes maanden na de onthulling van de Xperia XZ1 series tijdens de IFA van vorig jaar. De geruchten dat Sony donderdag rond het middaguur tijdens haar IFA persconferentie van dit jaar de Xperia XZ3 series al gaat presenteren. Deze week lekte onderstaande afbeelding uit waarop die nieuwe Xperia smartphone te zien zou zijn. Als die afbeelding de waarheid benadert dan is het op z’n minst vreemd dat Sony haar high-end smartphone model nog steeds niet van een dual camera voorzien heeft en dat de randen boven en onder het scherm ook nog relatief breed zijn. Om nog maar te zwijgen van het feit dat Sony nu voor de derde keer kopers van de nieuwste Xperia XZ toestellen binnen een half jaar laat voelen dat hun toestel al verouderd is. Enfin, we wachten vooralsnog maar even af, tot donderdag ochtend in Berlijn.

Motorola Moto One en C2?
Motorola, bij monde van moederbedrijf Lenovo, houdt jaar persconferentie op donderdag avond. De kans bestaat dat de Motorola Moto One daar onthuld wordt. Onlangs werd al de Moto P30 aan de wereld getoond. De Moto One zou een iets grotere variant daarvan kunnen zijn met 6GB RAM, 64GB intern geheugen, een dual camera op de achterzijde, een 3780mAh accu en standaard uitgerust met Android One. Hieronder staat een render van het toestel zoals die in de geruchtencircuits al eens te zien was. Verder wordt nog gespeculeerd over de komst van een heel goedkope smartohone, de Moto C2. Die zou voorzien zijn van Android Go en uitgerust worden met 1GB RAM en 16GB intern geheugen. Donderdag, eind van de avond, wordt alles duidelijk.

HTC komt toch nog met een U12 variant?
Toen HTC enkele maanden geleden de U12+ lanceerde zei de Taiwanese fabrikant nog vol overtuiging dat dit de enige smartphone in de U12 serie zou blijven. Waarmee het natuurlijk geen serie meer was, maar dat terzijde. HTC gaat in Berlijn op 29 augustus al het een en ander laten zien dat een kort daarna niet in Berlijn aangekondigd gaat worden. Ik ben bij die preview maar weet uiteraard nog niet wat we daar te zien krijgen. De geruchten wijzen het sterkst in de richting van de HTC U12 Life. Precies, toch nog een compactere en voordeligere smartphone uit de dan weer in ere herstelde U12 serie. Er wordt zelfs gespeculeerd dat deze nieuwe HTC een notch in het scherm heeft zoals op de render hieronder getoond wordt. We zullen zien. Het kan ook zomaar zijn dat HTC een of meerdere nieuwe Vive producten laat zien in Berlijn.

Wiko en de rest
Het Franse Wiko zal op vrijdag de 31e haar IFA persconferentie houden. Daar worden ongetwijfeld weer een paar nieuwe smartphones met mannennamen onthuld, zoals de Lenny, Harry of Tommy. De vraag is echter of er ook een aanvulling of opvolger(s) van de in Barcelona met veel egards gepresenteerde Wiko View2 en View2 Pro onthuld gaan worden. Beide toestellen kregen nogal wat aandacht tijdens het MWC en dat was vooral omdat het toen de eerste ‘notch’ smartphones waren onder de 250 euro. Verder zal het mij benieuwen of er iets van Xiaomi in Berlijn te zien is en dan met name de Pocophone F1 natuurlijk.  Tot slot wordt ook gespeculeerd over de komst van de Honor 10 Note, een phablet versie van de al behoorlijk populaire Honor 10. De nieuwe Honor zal waarschijnlijk aangekondigd worden tijdens de persconferentie die Huawei’s dochter op 30 augustus om 14u in Berlijn houdt. Daar kan ik helaas niet bij aanwezig zijn i.v.m. een preview meeting van een andere Aziatische fabrikant ;) De komende dagen zal ik uiteraard hier en via de sociale kanalen van Mobile Cowboys verslag doen van de IFA. Volg ons daarom ook op twitter. Stay tuned!