Nieuws
03 september 2018 - Ron Smeets

IFA 2018; de kleinere smartphone merken Sharp toont een OLED smartphone zonder specs, Wiko neemt afscheid van de unieke notch.

Omdat Samsung, LG en enkele andere grote merken niet of nauwelijks nieuws te melden hadden op smartphone gebied konden de kleinere merken als Wiko, Doro en het terugkerende Sharp, de aandacht iets meer naar zich toe trekken. Niet dat ze daar overigens optimaal gebruik van gemaakt hebben. Wiko deed het namelijk met een persconferentie die welgeteld zeven en een halve minuut duurde. Sharp had een persconferentie waarvoor driekwart van de Nederlandse media niet uitgenodigd was en Doro had alleen een stand zonder echt nieuwe toestellen. Verder viel wel op dat ZTE er nog stond. De Chinese fabrikant heeft de afgelopen maanden op de rand van de afgrond gebalanceerd en is op het nippertje gered. Hieronder heb ik enkele nieuwtjes van de kleinere merken verzameld.

Wiko View2 Go en View2 Plus: afscheid van de unieke notch
De Franse maker van goedkope smartphones onthulde in Berlijn de Wiko View2 Go en View2 Plus. Twee aanvullingen op de View2 serie die in Barcelona gepresenteerd werd. Jammer genoeg hebben de Go en Plus niet meer die unieke ronde notch die alleen om de front camera geplaatst was. Wiko heeft nu gekozen voor een traditionele ‘brede’ notch. Daarmee zijn deze Wiko’s hun onderscheidende feature ten opzichte van al die andere goedkope concurrenten in een klap kwijt. Maar goed, de View2 Go en Plus hebben beiden een 5.9 inch 19:9 beeldscherm. De Go is 90 euro goedkoper dan de Plus die 249 euro kost. Daarom heeft de View2 Go een single 12 megapixel camera – plus een 5 megapixel moden aan de voorzijde - 3GB RAM, 64GB geheugen en een iets langzamere Qualcomm octa-core processor. De View2 Pro krijgt 4GB RAM en 64GB intern geheugen, een dual 12 megapixel camera aan de achterzijde en een 8 megapixel selfie cam. Hij heeft een 4000mAh accu. Diezelfde krachtbron zit overigens ook in de View2 Go. HIeronder zie je de veranderde notch van beide toestellen. Helemaal onderaan het artikel staan nog twee kiekjes van beide toestellen.

Sharp komt terug – is dat eigenlijk al – en bereid een OLED smartphone voor
Ooit had Sharp de eer om de eerste mobiele telefoon met een ingebouwde 2 megapixel camera op de markt te brengen. Dat toestel, de Sharp V902 (exclusief bij Vodafone), was bovendien een van de eerste 3G telefoons op de (Nederlandse) markt. De afgelopen jaren heeft Sharp zich vooral – lees: alleen – op de Japanse markt gericht en na wat omzwervingen, veranderingen van aandeelhouders en samenwerkingen is het merk nu bezig aan een Europese comeback. Daar hoort Nederland ook bij. De Sharp Aquos B10, C10 en D10 liggen deels al in de Nederlandse winkels of komen binnenkort naar ons land. Maar dat was niet het leukste nieuws van Sharp. De fabrikant toonde in Berlijn ook een hele nieuwe smartphone met een OLED scherm. Helaas was het nog een heel vroeg prototype waarop alleen een foto- en video-demo te zien waren. Wat het toestel verder kan, welke specs hij krijgt, hoe hij gaat heten en wat hij moet kosten? Daar hebben ze bij Sharp nog geen notie van… Nou ja, ze vertellen het in ieder geval niet. Het scherm zag er overigens bijzonder fraai uit. Ik ben dus zeer benieuwd wanneer deze Sharp officieel onthuld wordt. Hieronder een foto van de naam- en specloze OLED Sharp smartphone

Doro snapt dat senioren telefoons voor (hulpbehoevende) hoogbejaarden zijn
Het eerste dat opviel toen ik de Doro stand bezocht waren de tientallen toestellen waarvan er vrijwel geen enkele op een andere leek. Een beetje een zootje dus, die toestelportfolio van Doro. Volgens mij is uniformiteit en gebruiksvriendelijkheid – met knoppen die altijd op dezelfde herkenbare plek zitten bijvoorbeeld – juist voor bejaarden van belang, maar goed. Doro richtte zich op de IFA met name op de nieuwe dienstverlening waar de fabrikant hard aan werkt met zorginstellingen en -verzekeraars. Het is dan de bedoeling dat de smartphone van de hoogbejaarde oma of opa in contact staat met – bijvoorbeeld – de wijkverpleegster, huisarts of een andere zorginstelling zodat die meldingen, afspraken en reminders voor medicatiegebruik en dergelijke naar de gebruiker kunnen pushen. En met de noodknop kan de bejaarde gebruiker direct hulp oproepen. Extra handig is de Bluetooth armband met noodknop die gebruikt kan worden wanneer het toestel ergens anders ik de kamer zou liggen. Met deze functies hebben de Doro smartphones nog wel een toekomst, anders dan de standaard senioren telefoons waarvan de makers nog serieus denken dat 55 plussers ze aanschaffen.

Hieronder nog een paar kiekjes van de Wieko View2 Go en View2 Plus en nog een drietal foto's van de Sharp OLED smartphone.