Nieuws
13 juli 2016 - Ron Smeets

Iedere vier maanden een nieuwe smartphone bij je abonnement? Dat kan straks bij Vodafone, maar uiteraard wel met een prijskaartje

Een bijzonder nieuwe service van Vodafone. De rode provider gaat klanten vanaf 25 juli de mogelijkheid bieden om de smartphone die in combinatie met een abonnement aangeschaft is vanaf vier maanden na het begin van het contract al te vervangen door een nieuwe model.

Dat klinkt heel erg leuk, bijvoorbeeld voor iedereen die nu een nieuw abonnement neemt en over vier of tien maanden liever weer met de nieuwste iPhone of Galaxy smartphone wil rondlopen. Echter, een dergelijke 'mooie' aanbieding blijft natuurlijk niet zonder financiële gevolgen. Of dacht jij dat je gewoon je Galaxy S7 of iPhone 6S over enkele maanden 'gratis' om kon gaan ruilen voor het nieuwste model?

Die vlieger gaat helaas niet op. Wie ruim voor het einde van het contract van Vodafone alweer een nieuwe smartphone wil moet eerst de restwaarde van het huidige toestel op tafel leggen. Hoeveel dat is? Dat kun je heel makkelijk zelf berekenen. In abonnementen worden de prijs die je per maand voor een toestel moet betalen en de initiële aanschaf waarde van dat toestel duidelijk weergegeven. De restwaarde van die je nog moet betalen als je voor het eind van het contract een nieuwe wilt is de aanschaf waarde minus het bedrag dat je al betaald hebt. Een voorbeeld waarbij je na vier maanden alweer een nieuwe smartphone wilt hebben. Wanneer je een 2-jarig abonnement afgesloten hebt waarbij iedere maand 22 euro van het tarief in rekening gebracht wordt voor het toestel, dat aanvankelijk 528 euro kostte, dan heb je dus na vier maanden al 4 keer €22 betaald (€88). Je moet dan nog €528 - €88 = €440 betalen. Daarna kun je een nieuw toestel kiezen. Letwel, wanneer dat toestel duurder is, en dus per maand ook meer kost, dan verandert ook de abonnementsprijs.

Je kunt er ook voor kiezen om je bestaande toestel in te ruilen en zo de kosten van het nieuwe toestel (en abonnement) te drukken. De inruilwaarde wordt bepaald op het moment dat je hem daadwerkelijk wilt inruilen. Dat kan in de winkel, maar Vodafone gaat daarvoor ook een speciale website met 'inruildeals' in het leven roepen. Die site is op dit moment nog niet bereikbaar. Op 25 juli zal de provider daar meer informatie over bekend maken.

Wanneer je gebruik maakt van de NEXT optie dan start je 24 maanden abonnement ook weer opnieuw. Het is dus niet zo dat er 24 maanden opgeteld worden bij de resterende looptijd. Dat werd in het verleden nogal eens gedaan door sommige providers. Drie keer in twee jaar een nieuw toestel nemen leidde dan ertoe dat je uiteindelijk vijf of zes jaar aan je abonnement vast zat. Dat mag sowieso niet meer in Nederland, maar dit ter zijde.

Zoals gezegd, Vodafone NEXT klinkt leuk en is mijns inziens met name interessant voor diegenen die altijd met de nieuwste smartphones wil rondlopen, maar houd zeker ook rekening met de (extra) kosten die erbij kunnen komen.

Uit het persbericht:

Er kunnen redenen zijn om binnen je contractduur over te willen stappen naar een nieuwe telefoon. Helaas zit je vaak nog voor langere tijd vast aan je abonnement en is switchen naar een nieuwe telefoon niet zo gemakkelijk. Met NEXT laat Vodafone dit principe los. NEXT maakt het mogelijk om al na vier maanden van telefoon te wisselen, zodat je altijd de telefoon hebt die jij wilt. Daarvoor moet je wel eerst het restbedrag van je huidige telefoon afbetalen. Je kunt er vervolgens voor kiezen om je oude telefoon aan een vriend of familielid te geven of op Marktplaats te zetten, maar je kunt deze ook bij Vodafone inruilen. Met het inruilen kun je een groot gedeelte van je nieuwe mobiele telefoon financieren.

Vervolgens kun je een nieuwe telefoon uitkiezen en een nieuw contract voor 24 maanden afsluiten. Je oude abonnement stopt dan direct en het nieuwe abonnement gaat gelijk van start. Sim-Only klanten die willen verlengen naar een abonnement mét telefoon kunnen dit al na 2 maanden, waarbij ze ook profiteren van de korting die je krijgt als je een telefoon bij een abonnement neemt. Ook zij kunnen hun oude telefoon gewoon bij Vodafone inruilen en zo besparen op de kosten van een nieuw model.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.