Nieuws
07 juni 2012 - Ron Smeets

IDC: Windows Phone in 2016 groter dan iOS

Toen Windows Phone 7 in 2010 en, een jaar later 7.5, op de markt kwamen voorspelden diverse analisten al snel een gouden toekomst voor Microsoft's smartphone OS. Daar werd nog een schepje bovenop gedaan toen Nokia, in februari 2011, bekend maakte Windows Phone als 'primair' smartphone OS te gaan gebruiken.

De voorspellingen liepen uiteen van 'het 3e smartphone OS in 2016' tot 'de nummer 1 in 2013'. Kortom, de glazen bollen maakten overuren. Inmiddels is wel duidelijk dat de groei van Windows Phone langzamer gaat dan veel analisten verwachtten en voorspelden. Toch zegt IDC nog steeds dat Windows Phone een grote toekomst heeft. Het zou in 2016 zelfs groter worden (qua marktaandeel) dan iOS.

Niet erg veel groter overigens. IDC denkt dat het marktaandeel van Windows Phone eind 2016 op 19.2% zal liggen. Fractioneel meer dan iOS met 19.0%. Het lijkt er, volgens de voorspellingen van IDC, op dat Windows Phone, los van de 'normale' groei in de smartphone markt, haar groei vooral te danken zal hebben aan het dalende marktaandeel van Android.

Op dit moment heeft het Google OS nog 61% van de smartphone markt in handen. Eind 2016 zal dat nog 'maar' 52.9% zijn, aldus IDC. Die voorspellen overigens dat het marktaandeel van BlackBerry OS over vijf jaar nagenoeg gelijk zal blijven. Dat zou dus betekenen dat BB10 geen enorme groei voor RIM gaat betekenen maar wel een halt toe kan roepen aan de forse daling van BlackBerry's marktaandeel.

Omdat de voorspelling van IDC pas over ruim vier en een half jaar getoets kan worden en er bij dit soort berekeningen altijd een (fout)marge ingebouwd wordt, kan het dus nog alle kanten op. Dat neemt niet weg dat Windows Phone nog steeds gezien wordt als een van de grote smartphone 'spelers' in de (nabije) toekomst. We zullen het wel zien, eind 2016. Als de analisten van IDC gelijk krijgen dan zullen Nokia en Microsoft zich in de handen wrijven.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.