Tablets
14 maart 2012 - Ron Smeets

IDC: marktaandeel iPad daalde naar 54.7% in Q4 2011

Analisten van IDC hebben becijferd dat het wereldwijde marktaandeel van de iPad, gerekend naar verkochte aantallen, in het vierde kwartaal van 2011 gedaald was naar 54.7%.

Volgens iDC is de Amazon Kindle Fire (foto) de grootste veroorzaker van die daling. Amazon wist er in Q4 maar liefst 4.7 miljoen te verschepen. Goed voor een marktaandeel van 16.8%. Android tablets kwamen in totaal uit op 44.6%. De rest (waaronder Windows 7) bleef steken op 0.7%.

Voor 2012 verwachten de analisten van IDC een verdere daling van het marktaandeel van de iPad. Daarbij moet wel gezegd worden dat het totaal aantal tablets dat dit jaar verkocht wordt ruim 30% hoger zal liggen dan in 2011. Wat mij opvalt is dat IDC geen grote toekomst ziet voor de andere tablet OS'en. Het verwachte marktaandeel daarvan blijft tussen 2012 en 2016 tussen de 0.5 en 1% steken. Android zal volgens IDC ergens in 2015 iOS aflossen als grootste tablet OS.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.