Nieuws
13 november 2013 - Nichal Joosse

IDC: marktaandeel Android blijft groeien, terwijl iOS krimpt

Onderzoeksbureau IDC heeft de gegevens van het derde kwartaal bekendgemaakt, met betrekking tot de marktaandelen van de mobiele besturingssystemen. Google's Android blijft groeien, zo ook in het derde kwartaal. Het marktaandeel van Android is gegroeid naar 81 procent. In hetzelfde kwartaal een jaar eerder was dit marktaandeel 74,9 procent. Het marktaandeel van iOS is in vergelijking met vorig jaar gekrimpen van 14,4 procent naar 12,9 procent. 

idc_smartphone_os_q3_2013

Wat nog meer opvalt, is dat het marktaandeel van Windows Phone fors is gegroeid. Waar het vorig jaar in het derde kwartaal nog maar 2 procent was, is het marktaandeel dit jaar in het derde kwartaal gegroeid naar 3,6 procent. BlackBerry moet het ontgelden: waar het marktaandeel van BlackBerry in het derde kwartaal vorig jaar nog 4,1 procent was, moet het bedrijf het dit jaar in het derde kwartaal doen met slechts 1,7 procent.

Qua aantal verscheepte toestellen is de grootste groei te zien bij Windows Phone, namelijk 156 procent. Het aantal verscheepte toestellen groeide bij Android met 51,3 procent en bij iOS met 25,6 procent. Ook hier vallen de klappen vooral bij BlackBerry: het aantal verscheepte BlackBerry's daalde met 41,6 procent. Andere mobiele besturingssystemen daalden met 80,1 procent. Android is dus marktleider, gevolgd door iOS en Windows Phone.
 

Over de auteur: Nichal Joosse