Tablets
15 december 2011 - Ron Smeets

IDC: 5.8% minder tablets verkocht in Q3 dan verwacht

Gisteren voorspelde een onderzoek van TNS NIPO dat de tablet markt in Nederland het komende jaar (2012) gaat exploderen. Vandaag melden analisten van IDC dat het aantal verkochte tablets, wereldwijd, in Q3 van dit jaar 5.8% lager lag dan verwacht was.

In totaal werden er in het derde kwartaal 18.1 miljoen tablets verscheept. Een stijging van ruim 264% ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden en bijna 24% meer dan in Q2 van dit jaar.

Hoewel de verwachte verkoopaantallen voor het derde kwartaal van 2011 dus niet gehaald zijn voorspellen de analisten van IDC toch dat de totale tablet verkopen over 2011 hoger uitkomen dan verwacht; op 63.3 miljoen (was 62.5 miljoen). Apple blijft de onbetwiste marktleider. Zo'n 61.5% van alle verkochte tablets in Q3 was een iPad. In Q2 was dat overigens nog 63.3%. De komst van steeds meer concurrentie zal dat marktaandeel de komende kwartalen nog wel wat verder doen dalen.

Samsung was de nummer 2 met een marktaandeel van 5.6%. De top vijf wordt verder compleet gemaakt door HP (5%), Barnes & Noble (de Nook Tablet) met 4.5% en Asus met 4%. Wat betreft HP was dit de enige 'toppositie' omdat de TouchBook inmiddels alweer verdwenen is en de restanten tegen belachelijk lage prijzen gedumpt werden. BlackBerry doet het met haar PlayBook ook niet echt goed. De Canadezen zagen hun tablet marktaandeel tussen Q2 en Q3 van 1.1% naar 0.7% dalen.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.