Nieuws
08 juni 2012 - Ron Smeets

IDC: 2.2 miljoen Lumia's verscheept in Q1 2012

Gisteren voorspelde IDC nog dat Windows Phone in 2016 groter zou worden, als smartphone OS, dan iOS. Eerdere voorspellingen spraken van 2013 tot 2015 als zijnde het moment dat Windows Phone, qua marktaandeel, echt 'volwassen' zou zijn.

De grote drijvende kracht achter Windows Phone is, momenteel, Nokia. Datzelfde IDC heeft nu berekend dat de Finse fabrikant 2.2 miljoen Lumia's verscheept heeft in het eerste kwartaal van 2012. In totaal verscheepte Nokia in die periode 11.9 miljoen smartphones. Dat betekent dus dat de verhouding Symbian - Windows Phone nog 5 op 1 is, ongeveer.

Letwel de cijfers van IDC worden niet door Nokia bevestigd, noch ontkent. Het is al heel lang bekend dat de FInse fabrikant nauwelijks tot geen uitspraken doet over de verkoopcijfers van individuele toestellen. Ook als de IDC analisten er 25% naast zitten (naar boven of beneden) dan valt het aantal verscheepte Lumia's nog in niet bij de aantallen die door Samsung, Apple of HTC gehaald worden.

Het is nog steeds te vroeg om te kunnen bepalen of Nokia en Windows Phone (weer) een succes kunnen en zullen gaan worden, maar het begin gaat in ieder geval trager dan sommigen, ook ik, verwacht hadden. Of het nu te maken heeft met enkele vreemde beslissingen die Nokia de afgelopen maanden genomen heeft of dat de markt voorzichtiger is geworden, dat laat ik hier in het midden. Nokia's uitspraken dat men met de keuze voor Windows Phone aan een marathon begonnen is lijken wel bewaarheid te worden. Of ze die marathon gaan uitlopen of vroegtijdig moeten opgeven, dat zal de tijd moeten leren. 

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.