Nieuws
18 december 2018 - Luc Meijs

Huawei’s Nova 4, het antwoord op de Galaxy A8s Geruchten gingen al geruime tijd de ronde, de Nova 4 is Huawei’s eerste smartphone met een in screen selfie camera en ‘s werelds eerste met een 48 megapixel camera

Nadat Samsung recent de A8s aankondigde en daarmee Huawei net voor was met ‘s werelds eerste smartphone met in screen selfiecamera, kwam Huawei nu met hun antwoord hierop. De Huawei Nova 4 is een nieuwe high-end middenklasser met ’s werelds eerste 48 megapixel IMX586 Sony sensor. Dit jaar werden er vaak wedstrijden gehouden met ‘’ ‘s werelds eerste dit’’ en ‘’race naar de eerste dat’’. Fabrikanten haalden alles uit de kast om de concurrent te overtreffen en de consument te paaien met nieuwe gadgets. Tussen twee van deze fabrikanten is de strijd zelfs nog nooit zo fel geweest. Aan de ene kant in de ring staat Samsung, nog steeds ’s werelds grootste smartphonefabrikant. Tegenover deze fabrikant staat Huawei, dat Apple dit jaar op de wereldmarkt passeerde op positie 2 (en daarbij nog steeds een stijgende lijn laat zien richting nummer 1 …).
 

Huawei Nova 4, de nieuwe middenklasse alleskunner
 
Mid-range smartphones hebben dit jaar de volle aandacht. Dat blijkt ook weer met de reveal van Huawei’s Nova 4, een mid-range smartphone met high-end specificaties. De Nova 4 beschikt, net als zijn concurrent de Galaxy A8s, over een in screen selfiecamera waardoor het model met zo min mogelijk bezels geproduceerd kan worden. Om het vuur tussen de twee fabrikanten nog wat verder op te stoken, gaf Huawei aan dat hun in screen selfiecamera over de kleinste diameter in de industrie beschikt namelijk 4,5 mm. Kleiner dus dan die van de A8s. De Huawei Nova 4 zal worden uitgebracht in twee varianten. Dit zijn een variant met 4 GB ram, 128GB opslaggeheugen en daarnaast een 20 megapixel main camera en de high-end variant met 8 GB ram, 128 GB opslaggeheugen en de Sony IMX586 48 megapixel main camera. Het scherm van de Nova 4 zal een 6.4 inch variant zijn met een resolutie van 2310x1080 pixels. Verder zal het toestel over een vingerafdrukscanner aan de achterzijde beschikken en voorzien zijn van een 3750 mAh accu met 18 W fast charging. De triple camera’s van de Nova 4 zullen - afgezien van de hoofdsensor - identiek aan elkaar zijn, namelijk met een 16 megapixel wide angle en een 2 megapixel dieptesensor voor het bokeh effect. De focus van dit toestel ligt dan ook voornamelijk op de camera, deze heeft een aantal extra features zoals HDR, beauty mode, 960 fps slow motion, super fast focus, EIS, 3D Emojis en meer. Huawei zal de Nova 4 eerst in China verkopen voor omgerekend $450 voor het instapmodel en $ 499 voor de variant met de betere camera. Wanneer en of het toestel naar Europa zal komen en wat deze dan mag gaan kosten, is nog niet duidelijk. We gaan echter uit van een heel concurrerend aanbod in het middenklassesegment waar nu steeds meer vraag ontstaat.
 

De Race naar 2019
 
Waar de twee Aziatische giganten om de troon strijden, staat het bekende Amerikaanse bedrijf met zijn fruitlogo op een stevige derde plaats. Waar ooit diverse fabrikanten als Sony, HTC en LG de volgende in de rij waren, staan nu enkel Aziatische merken die hun opkomst maken op de Europese markt. Xiaomi en Oppo zien enorme stijgingen in populariteit, ook Honor en Motorola staan stevig in hun schoenen. Nokia maakt langzaam maar zeker weer een comeback en is vooral populair in het middenklassesegment. De Finse fabrikant ziet op deze manier een stijging in populariteit tegemoet. Wat zal 2019 gaan brengen?
 
- De eerste opvouwbare smartphone waar al een aantal jaar over gesproken wordt en waar we dit jaar al een (lelijke) variant van zagen verschijnen op de Chinese markt?
 
- De eerste echte bezelloze smartphone zonder mechanische snufjes of motorische elementen?
 
- De race naar het meeste aantal camera’s op een smartphone?
 
- Zal Huawei de troon claimen en de grootste smartphonefabrikant worden in 2019?
 
- Zal 5G een realiteit worden ondanks de 3,5Ghz band?
 
Allemaal vragen waar we gedurende het komend jaar een antwoord op gaan krijgen. Ook in 2019 sporen wij bij Mobile Cowboys het meest prikkelende nieuws op en delen dit met jou.