Nieuws
02 februari 2015 - Ron Smeets

Huawei ziet voorlopig af van 4K displays in smartphones Accuduur belangrijker dan energieverslindende pixels

De afgelopen twee jaar is de ontwikkeling van high end smartphone schermen geëvolueerd van HD (1280 x 720) via Full HD (1920 x 1080) naar QHD (2560 x 1440). De volgende logische stap lijkt dan natuurlijk de komst van de eerste 4K schermen. Daar worden we immers bij het kopen van een nieuwe TV ook al bijna letterlijk mee 'dood gegooid'. Bovendien kunnen de meeste high-end smartphones ook al filmen in 4K. Letwel, de kwaliteit van die video's komt pas echt tot zijn recht wanneer je ze op een groot 4K scherm bekijkt.

De vraag is daarom gerechtvaardigd of een smartphone display van 5 tot 6 inch met een 4K resolutie (3860 x 2160) wel zin heeft. Huawei denkt in ieder geval van niet. De Chinese fabrikant zegt voorlopig nog geen gebruik te zullen gaan maken van 4K schermen in smartphones. Zeg nooit, nooit natuurlijk, maar de kans is klein dat Huawei dat standpunt, voor wat betreft de slimme mobieltjes, ooit zal veranderen.

Het feit dat het kwaliteitsverschil een dergelijk hoge resolutie, vergeleken met het huidige full HD en QHD, op een relatief klein scherm nauwelijks zichtbaar is, is een van de redenen. Toch ziet Huawei een belangrijkere afweging om 4K schermen links te laten liggen. Omdat de resolutie van 4K vier keer groter is dan full HD zal een dergelijk scherm vier tot acht keer meer stroom verbruiken. Dat is een concessie die de Chinese fabrikant niet wil doen. Het uithoudingsvermogen van de accu is belangrijker dan meer pixels die op een dergelijk klein toch nauwelijks 'zichtbaar' zijn, aldus Kevin Ho van Huawei.

Onlangs maakte Sharp nog bekend dat de fabrikant in 2016 de eerste 4K schermen voor smartphones wil gaan leveren aan de industrie. Huawei zal dan waarschijnlijk niet op de klantenlijst komen te staan. Hoewel... Kevin Ho zei tussen neus en lippen door ook nog even dat de kans dat Huawei nooit 4K displays in smartphone gaat gebruiken niet helemaal uitgesloten wordt. Maar dan zal in ieder geval het 'probleem' van het stroomverbruik opgelost moeten zijn. Krachtigere accu's of zuinigere 4K schermen; of een combinatie van beiden.

Persoonlijk zie ik ook weinig tot geen voordeel voor het gebruik van 4K schermen in smartphones. Ik, en daarin ben ik zeker niet de enige, heb al moeite om het kwaliteitsverschil tussen full HD en QHD goed te zien. Dat is in ieder geval niet zo groot dat je het er heel erg warm van krijgt ;)

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.