Nieuws
26 september 2012 - Ron Smeets

Huawei wil ook een eigen smartphone OS ontwikkelen

Android en iOS zijn de (enige) twee excht succesvolle smartphone besturingssystemen. Windoows Phone (8) volgt nog op gepast afstand, Symbian is aan het 'verdwijnen', WebOS is al weg en andere OS'en zoals Bada (straks Tizen) opereren, op z'n best, in de marge.

Toch heeft Huawei besloten om ook een eigen smartphone OS te ontwikkelen. De Chinese fabrikant die momenteel de Nederlandse (en Europese) markt tracht te veroveren met Android (en Windows Phone) toestellen zegt alternatief voor Android te willen hebben omdat dat OS onder druk staat door patentruzie's en -rechtzaken van Apple en diverse andere fabrikanten.

Tegenover Reuters zei Wan Biao, CEO van Huawei dat de fabrikant de ontwikkeling van een eigen smartphone OS serieus in overweging heeft. Deels vanwege de voornoemde redenen en deels omdat Huawei dat wil maken wat consumenten willen. Volgens mij is dat op dit moment toch vooral Android en iOS, maar goed.

Samsung en diverse andere fabrikanten hebben al ondervonden dat het ontwikkelen van een eigen smartphone OS een stuk makkelijker is dan het tot een succes maken daarvan. Ik denk niet dat Huawei veel kans maakt met een eigen smartphone OS. De Chinese fabrkant is, wereldwijd, nog lang geen speler van het kaliber Samsung en kan haar pijlen beter richten op goede, relatief voordeligere, Android en Windows Phone toestellen. Op twee fronten strijden, marktaandeel winnen in de smartphone markt én een nieuw smartphone OS populair maken, is een stuk moeilijker.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.