Nieuws
18 juni 2019 - Luc Meijs

Huawei stelt doel om nummer 1 te worden uit door sancties Amerikaanse chipmakers vragen voor lichtere sancties tegen de Chinese gigant

Huawei heeft als één van de weinige smartphonefabrikanten een zeer succesvolle eerste helft van het jaar achter zich. Met een forse stijging van 44.5% was de fabrikant de grote winnaar op de smartphonemarkt en zag Huawei bijna de eindstreep in de race om de nummer 1 van zijn troon te stoten. Nu heeft de fabrikant het doel om de absolute nummer 1 van de wereld te worden ‘on hold’ gezet vanwege de impact van alle recente sancties. De fabrikant verwacht een deuk in hun verkopen dit jaar van maar liefst 100 miljard dollar en nog eenzelfde bedrag in 2020. De totale afname van smartphones zal ook een geschatte daling zien van maar liefst 40 tot 60 miljoen exemplaren.
 

 

Huawei’s back-up-plan
 
Afgelopen jaar boekte de Chinese fabrikant een omzet van maar liefst (+-)104.16 miljard dollar, een stijging van ruim 19% ten opzichte van 2017. Vanwege de sancties die uitgeroepen zijn door de Amerikaanse president, bevindt Huawei zich nu in zwaar weer en zal dit resterend jaar en komend jaar een flinke deuk oplopen in hun budget. De fabrikant zag afgelopen maand al een flinke daling van 40% in de totale afnames van hun smartphones vanwege de sancties en het groeiende wantrouwen in de fabrikant. Volgens oprichter en CEO Ren Zhengfei zal Huawei zich in 2021 pas weer kunnen herpakken en beginnen aan een herstel. Hoewel de omzet van de fabrikant een flinke deuk heeft opgelopen, blijft Huawei investeren in onderzoek en ontwikkeling van hun technologie. Vanwege alle sancties is een groot aantal services niet meer te gebruiken door Huawei en moest de fabrikant met een back-up-plan komen. Huawei was al geruime tijd bezig met een eigen OS en mocht het worst case scenario realiteit worden dan kon de fabrikant nog altijd overstappen. Volgens recente geruchten zal Huawei deze eigen OS, genaamd HongMeng OS, ergens in augustus presenteren. Deze aankondiging zal waarschijnlijk tegelijkertijd vallen met het uitstel van de sancties door de VS. Het valt ook nog maar te bezien of het uitstel van de sancties verlengd wordt of compleet tenietgedaan.
 

(Lichte) paniek in het westen
 
Vlak nadat president Trump sancties had opgelegd aan de Chinese fabrikant kwamen de Amerikanen erachter dat dit misschien niet het slimste idee was. Bijna alle Amerikaanse chipmakers hebben producten in gebruik van of verkopen hun technologieën aan het Chinese Huawei. Door deze sancties was snel duidelijk dat ook een te groot deel van Amerikaanse bedrijven gigantische financiële schade zou oplopen waarna de sancties uitgesteld werden met een termijn van 90 dagen. Nu het uitstel bijna ten einde loopt begint een aantal grote bedrijven collectief aan te kloppen bij de Amerikaanse overheid met de vraag of de sancties niet verlicht of aangepast kunnen worden, zodat deze bedrijven wel nog zaken met Huawei kunnen blijven doen. De Amerikaanse chipfabrikanten beweren dat Huawei-apparatuur, zoals smartphone- en computerservers, van algemeen beschikbare onderdelen gemaakt worden en dat het onwaarschijnlijk is dat deze dezelfde (naar verluidt) beveiligingsproblemen zullen hebben als de 5G-netwerkapparatuur van het Chinese technologiebedrijf.
 
“ This isn’t about helping Huawei. It’s about preventing harm to American companies.”
 
Van de in totaal 70 miljard dollar die Huawei uitgeeft aan componenten voor hun producten, is voor ongeveer 11 miljard afkomstig van Amerikaanse bedrijven zoals Qualcomm, Intel en Micron Technology Inc. Logisch dus dat deze bedrijven een verbod op Huawei liever niet zien. Huawei zelf reageert vooralsnog redelijk passief tegenover alle gebeurtenissen en dit is wellicht te verklaren door hun eigen politieke standpunt: zolang we er geen aandacht aan geven gaat het vanzelf wel weg. Wel kwam de fabrikant naar voren door een interview af te nemen tussen oprichter en CEO Ren Zhengfei en een grote krant in de VS. Middels dit interview probeerde de Chinese fabrikant het beeld wat het westen heeft van Huawei (China) te verzachten.
 

Het verbod en sancties op Huawei producten hebben reeds impact gehad op een Amerikaans bedrijf. Broadcom voorspelde een flinke deuk in hun eigen omzet door de handelsoorlog tussen de VS en China en het verbod op Huawei-producten; een bedrag van maar liefst 2 miljard wordt voorspeld als daling op hun totale omzet dit jaar. We zullen nog even moeten afwachten wat er gaat gebeuren omtrent de sancties en het verbod op Huawei producten door de VS. Ik heb nog altijd het idee dat dit hele euvel net als ZTE met een sisser zal aflopen. Huawei zelf is zich in ieder geval bewust van hun verloren grond en is ervan overtuigd dat het bedrijf in 2021 zijn groei en omzet weer kan oppakken, of de sancties nu doorzetten of niet.