Nieuws
04 mei 2014 - Ron Smeets

Huawei steekt meer geld in Europese R&D activiteiten

Huawei is op dit moment al de derde smartphone fabrikant ter wereld. De afstand tot de nummers 2 en 1 (Apple en Samsung) is nog wel erg groot en aan de andere kant zitten belagers als Lenovo en LG (nummers 3 en 4) de Chinezen aardig op de hielen. Investeringen in R&D in Europa moeten nu gaan bijdragen aan grotere verkoopsuccessen voor Huawei.

Het leeuwendeel van haar marktaandeel haalt de fabrikant op dit moment nog altijd uit de eigen, Chinese, markt. Maar Huawei is ook al geruime tijd buiten China op zoek naar verkoopsuccessen. Behalve ontwikkelende markten, waar de relatief voordelige Huawei smartphones zeker potentie hebben, is ook Europa een steeds belangrijkere markt aan het worden.

In de VS wil het daarentegen  nog niet zo vlotten met Huawei. Daar is de naam van het merk een beetje besmet door spionage aantijgingen. Huawei levert ook netwerk apparatuur en de Amerikanen zijn bang dat de Chinese overheid via Huawei spioneert in het land van de hamburgers. Dat heeft op zich weinig tot niets met de smartphone tak van de Chinese fabrikant te maken, maar Amerikanen zijn nu eenmaal een beetje paranoia als het gaat om bespioneerd worden. Andersom hebben ze er veel minder problemen mee ;-)

Maar goed, Huawei gaat zich, mede daarom, voorlopig vooral ook op de Europese markt storten. Daar is men natuurlijk al een tijdje mee bezig, met toestellen als de Ascend P6 en de ietwat goedkopere Ascend G modellen. En nu vindt Huawel het dus tijd om flink te gaan investeren in de Europese R&D tak.

Oprichter Ren Zhengfei zegt dat de fabrikant daarmee haar imago, en dus het succes, buiten China wil gaan verbeteren. Een belangrijk onderdeel daarbij is de werving van Europese werknemers voor de R&D tak. Momenteel heeft Huawei al tien R&D centra in Europa, maar alleen in Stockholm is ook een afdeling die zich bezig houdt met smartphones. In sommige andere centra, zoals München worden wel gerelateerde technologiën ontwikkeld, maar bij de meeste Europese Huawei R&D centra ligt de nadruk vooral op netwerk technologiën en andere electronika. Een overzicht:

- Stockholm: Mobile system design, Algorithm/IRF design, Chipset design
- Gothenburg: Microwave , base station
- Lund: Terminal chipset design
- Berlin:Standard
- Munich:MBB Solution, Antenna ,Software Platform, Optical, Future Network Research
- Milan:Microwave, Optoelectronics
- Brussels: Carrier Software
- Ipswich: Optoelectronics
- Nuremburg: Energy
- Paris: Standard

Huawei R&D center in München: Huawei-Munchen

Via, Huawei

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.