Entertainment
08 september 2014 - Ron Smeets

Huawei spioneerde en stal robot technologie van T-Mobile

Een bijzonder bericht uit de VS. T-Mobile heeft het Chinese Huawei daar aangeklaagd wegens bedrijfsspionage en het stelen van onderdelen en software van een telefoon-test-robot. Die robot, 'Tappy' is zo ontworpen dat hij het menselijke toetsgedrag exact kan nabootsen. De resultaten van deze tests hielpen zowel de provider als diens fabrikanten om ontwikkelkosten te besparen.

Tijdens diverse bezoeken van Huawei medewerkers bij het Bellevue Lab van de provider werden medewerkers van de fabrikant betrapt op het maken van foto's van de robot en zijn onderdelen. In sommige gevallen trachtten de Huawei bezoekers ook onderdelen van de robot, zoals een 'test-vinger' te stelen.

T-Mobile knikkerde de betreffende Huawei medewerkers vervolgens naar buiten maar dat weerhield ze er niet van om nog eens te proberen het pand van de provider te betreden. Die poging tot inbraak mislukte echter. Dat is echter nog niet alles. Volgens T-Mobile heeft Huawei zich tussen 2012 en 2013 meerdere malen schuldig gemaakt aan bedrijfsspionage. De provider zegt tientallen miljoenen dollars schade te hebben geleden omdat ze door deze situatie een andere toestelleverancier (geen Huawei meer) hebben moeten kiezen. Daarnaast claimt T-Mobile ook dat Huawei honderden miljoenen dollars verdiend heeft door het stelen van de robot technologie.

En Huawei dan? Die geven toe dat mederwerkers van de fabrikant dingen hebben gedaan die niet door de beugel kunnen. De fabrikant biedt zijn excuses aan en zegt dat de betrokken medewerkers inmiddels ontslagen zijn. De fabrikant zei ook mee te zullen werken aan een verder (juridisch) onderzoek. 

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.