Nieuws
28 december 2018 - Luc Meijs

Huawei Presenteert de Huawei P Smart 2019 Een goedkope midenklasser in een vernieuwd uiterlijk

Huawei kondigt de Huawei P Smart 2019 aan, een oude bekende in een nieuw jasje. Een groot display met een ‘’dewdrop’’ notch gepaard met AI camera’s aan de voor- en achterzijde. Het hele toestel is kortom onder handen genomen en met deze makeover weer terug op de smartphonemarkt. Budget met een premium look en wat extra premium features. Huawei heeft mij een exemplaar gestuurd en deze zal ik binnenkort gaan testen, hieronder alvast een opsomming van de specificaties van het toestel.
 

Dewdrop scherm
 
Het toestel beschikt over een 6.21 inch 19.5:9 ‘’dewdrop scherm’’. Deze schermnaam verwijst naar de parelvormige notch bovenin het scherm waar de selfiecamera is ondergebracht. Het scherm heeft een pixeldichtheid van 415ppi in combinatie met een resolutie van FHD+ 2140x1080 pixels en de ondersteuning van 85 procent van het NTSC-kleurengamma. De P Smart 2019 heeft ook de laatste TÜV Rheinland gecertificeerde Eye Comfort Mode. Hiermee wordt schadelijk, hoogenergetisch blauw licht weggefilterd om de oogvermoeidheid van de gebruiker te verminderen.
 
AI camera
 
De Huawei P Smart 2019 is uitgerust met verbeterde camera’s aan de voor- en achterzijde. De selfiecamera is een 8MP-variant die zich in de dewdrop notch bevindt. De hardware van de selfiecamera is krachtiger geworden en ondersteunt nieuwe AI- en AR-mogelijkheden en functies zoals gebarenherkenning. De hoofdcamera's van de P Smart 2019 bestaan uit een primaire 13MP variant en een 2MP secundaire dieptesensor. De primaire camera is uitgerust met een f/1.8 groothoeklens, de secundaire camera verzamelt nauwkeurige diepte-informatie voor het creëren van natuurlijke bokeh effecten. De AI-camera herkent verder meer dan 500 scènes waardoor foto’s realtime geoptimaliseerd worden. Deze AI werkt verder samen met de cameralens om ook in minder goed verlichte situaties tot kwalitatief heldere, gedetailleerde en scherpe foto’s te komen. Dit klinkt allemaal top, echter zal ik het toestel zelf binnenkort ook testen en kijken of deze informatie niet wat aangedikt is.
 

GPU Turbo 2.0
 
Het toestel heeft de laatste nieuwe Kirin 710 chipset, deze octacore chipset is gemaakt met de 12nm-procestechnologie en heeft een CPU kloksnelheid van 2.2GHz. De processor zorgt volgens Huawei voor een soepele, natuurlijke systeemrespons en een geoptimaliseerde energie-efficiëntie. De ISP en DSP (beeld-signaalprocessor en digitale signaalprocessor) in de chipset versnellen alle fotografie-optimalisaties en verbeteren de kwaliteit van de output. De P Smart 2019 wordt standaard geleverd met EMUI 9.0, het nieuwste op Android 9 aangepaste besturingssysteem. GPU Turbo 2.0 is de nieuwste versie van Huawei’s op AI gebaseerde grafische bewerking. Deze verdubbelt de energie-efficiëntie van de GPU en zou tot 30% betere GPU-prestaties moeten leveren. Door deze verbetering zou de P Smart 2019 in staat moeten zijn om stabiele, high-frame rates te kunnen leveren op het gebied van mobile gaming. Om het toestel lang mee te laten gaan, heeft Huawei er een 3400mAh batterij in verwerkt. Deze zal volgens de fabrikant altijd minimaal één dag mee moeten gaan. Deze levensduur heeft het toestel ook te danken aan het slimme batterijbeheersysteem. Hiermee worden enkele opties aangepast om de levensduur van de batterij te verlengen indien nodig. Het toestel heeft helaas nog een micro USB zonder Quick Charge, het opladen zal hierdoor relatief lang duren ten opzichte van anderen in dit klassement.
 
Het toestel zal vanaf 2 januari 2019 in de voorverkoop komen en is vanaf 11 januari 2019 verkrijgbaar bij de bekende Huawei verkooppunten. De P Smart 2019 zal om en nabij de 250 euro gaan kosten, dit plaatst het toestel direct naast andere concurrenten in dit prijssegment zoals de Nokia 7 Plus, de Honor 8x en de Huawei P20 lite. Wie het toestel tussen 2 en 11 januari bestelt, ontvangt de Huawei activity tracker Band 3 Pro ter waarde van 99 euro als cadeau erbij.
 
De Huawei P Smart 2019 is verkrijgbaar in twee kleuren, Midnight Black en Aurora Blue. Volgens de fabrikant is het toestel zo ontworpen dat het wel tegen een stootje kan. Dit laatste punt zal ongetwijfeld leuk zijn om eens uitgebreid te testen …