Toestellen
06 april 2016 - Ron Smeets

Huawei P9 en P9 Plus gepresenteerd Toestellen liggen vanaf 16 april in de winkels en zijn fors duurder dan hun voorganger

Huawei heeft zojuist in Londen de P9 en P9 Plus smartphones gepresenteerd. Volgens de Chinese fabrikant zorgt met name de samenwerking met Leica, die de camera's van beide toestellen ontworpen heeft, voor een nieuwe dimensie in smartphone fotografie. De opvallendste feature daarbij is de 12 megapixel dual lens camera aan de achterzijde. Een van beide lenzen is bedoeld voor het opvangen van meer en levendigere kleuren en de tweede lens zou uitblinken in het opvangen van extra licht en details, aldus Huawei.

Qua specs zijn de Huawei P9 en P9 Plus vrijwel identiek, al heeft de Plus variant wel een iets groter scherm met Press Touch functie (aka Force of 3D touch) en een 'dikkere' accu.

De Huawei P9 is uitgerust met een 5.2 inch Full HD display (1920 x 1080), De P9 Plus heeft een 5.5 inch Press Touch scherm met dezelfde resolutie. Beide toestellen zijn verder voorzien van de een 2.5Ghz HiSilicon Kirin 955 processor met acht rekenkernen. De P9 wordt uitgebracht in twee varianten; een met 3GB RAM en 32GB geheugen en een met 4GB RAM en 64GB geheugen. De P9 Plus wordt alleen in een uitvoering met 4GB RAM en 64GB geheugen geleverd. Uiteraard kan in alle modellen het geheugen middels een microSD kaart uitgebreid worden. Aan de achterzijde van beide toestellen zit ook weer de bekende vingerafdruk scanner van Huawei.

Het grotere scherm van de P9 Plus betekent ook dat er een accu met iets meer capaciteit in zit. Huawei heeft de P9 voorzien van een 3000mAh krachtbron en in de P9 Plus zit een 3400mAh accu. Deze tweede variant van de P9 ondersteunt bovendien het zogenaamde dual-IC snelladen. Daarmee kan het toestel binnen 10 minuten voldoende opgeladen worden om er weer zes uur mee te kunnen bellen.

Zoals gezegd zet Huawei met de P9 serie hoog in op de vernieuwde, en samen met Leica ontworpen, camera technologie. Door middel van Huawei's Hybrid Focus worden foto's snel, accuraat en stabiel vastgelegd. "De P9 ondersteunt drie manieren om de camera scherp te stellen: laser, diepteberekening en contrast. Het toestel selecteert automatisch de manier die voor het beste resultaat zorgt in elke omgeving", aldus de fabrikant.

De wide-aperture feature op de P9 maakt het gebruikers mogelijk om te experimenteren met visuele effecten om unieke afbeeldingen en content te maken. De P9 maakt het gemakkelijk om de camera aperture aan te passen om bijvoorbeeld scherptediepte-effecten te creëren.

"Het ontwerp met de dubbele camera stelt Leica’s krachtige optische lenzen, bekend om hun precisie en oog voor detail, beschikbaar voor alle P9-gebruikers. De lenzen voldoen aan de strengste kwaliteitseisen uit de sector. De RGB-camera op de P9 is gespecialiseerd in het vastleggen van kleur en de monochrome camera blinkt uit in het vangen van details. De twee achtercamera’s van de P9 werken samen om het gebruikers mogelijk te maken afbeeldingen te creëren met een superieur niveau van detail, diepte en kleur. Daarnaast is de P9 uitzonderlijk goed in het schieten van foto’s bij weinig licht. Het ontwerp met de dubbele camera zorgt ervoor dat meer licht en detail kan worden vastgelegd"

Bij het design van de Huawei P9 en P9 Plus is wederom gekozen voor een aluminium behuizing met diamant geslepen randen en 2.5D glas. Net zoals zijn voorganger, de Huawei P8, oogt ook de P9 weer bijzonder fraai en degelijk.

Om de toestellen aan de man en/of vrouw te brengen heeft Huawei twee celebs gestrikt die als ambassadeurs van de P9 toestellen zullen optreden; Henry Cavill en Scarlet Johansson. Zij zullen ook veelvuldig gaan optreden in commercials en andere reclame-uitingen voor deze toestellen. Tijdens de presentatie maakten ook twee toonaangevende fotografen, Mary McCartney en David Guttenfelder van National Geographic, hun opwachting die, uiteraard, behoorlijk positief te spreken waren over de de camera prestaties van de P9 en P9 Plus.

De Huawei P9 en P9 Plus zullen vanaf 16 april in de winkels liggen, onder andere in Nederland en België. De advies prijskaartjes van de verschillende modellen zijn als volgt verdeeld:
- Huawei P9 3GB/32GB: € 599
- Huawei P9 4GB/64GB: € 649
- Huawei P9 Plus 4GB/64GB: € 749

Met deze prijzen komt meteen een van de nadelen van de nieuwe Huawei's boven drijven. Vergeleken met zijn voorganger, de P8, is hij namelijk maar liefst 100 euro duurder geworden. OK, daarvoor krijg je dan ook een toestel met dubbel zoveel geheugen, maar dan nog. Het zal mij zeer benieuwen of de P9 die prijsverhoging waard is. De P8 was wat mij betreft een toestel dat zo op de shortlist mocht wanneer je op zoek was naar een nieuwe smartphone. Het relatief vriendelijke prijskaartje was daar deels debet aan. De Mate S daarentegen, die in Berlijn gelanceerd werd, was met 649 euro veel te duur.

Het moge duidelijk zijn dat de nog hogere prijs van de P9 Plus grotendeels te maken heeft met de toevoeging van het zogenaamde Press Touch display. Daarmee wordt dat toestel bijna net zo duur als de Galaxy S7 Edge van Samsung. Ik denk dat Huawei daarmee de plank een beetje mis slaat. De Mate S is immers ook niet echt een groot verkoopsucces gebleken. De tijd zal het leren. Ik zal de P9 de komende dagen en weken in ieder geval gaan testen en dan zal ik zeker ook een oordeel vellen over de prijs-kwaliteit verhouding van deze nieuwe Huawei.

Alle specs van de Huawei P9 en P9 Plus:

P9

P9 Plus

Size

Height: 145mm; Width: 70.9mm; Depth: 6.95mm; Weight: 144g

Height: 152.3mm; Width: 75.3mm; Depth: 6.98mm; Weight: 162g

Display

5.2” FHD, 2.5D glass

5.5” FHD, 2.5D glass

CPU

Huawei Kirin 955 (64-bit),
Octa-core (4 x 2.5 GHz A72+ 4 x 1.8 GHz A53)

Huawei Kirin 955 (64-bit),
Octa-core (4 x 2.5 GHz A72+ 4 x 1.8 GHz A53)

Operating System

AndroidTM 6.0

AndroidTM 6.0

Emotion UI

EMUI 4.1

EMUI 4.1

Memory

32GB ROM, 3GB RAM 64GB ROM, 4GB RAM

64GB ROM, 4GB RAM

Camera

Rear: Dual 12MP (Monochrome & RGB) Front: 8MP

Rear: Dual 12MP (Monochrome & RGB) Front: 8MP AF

Battery

3,000 mAh

3,400 mAh