Reviews
26 april 2018 - Ron Smeets

Huawei P20 Pro Videoreview; niet álles is hosanna! De Chinezen doen nu echt met de grote jongens mee en dat geldt helaas ook voor het prijskaartje

Eind maart werd de Huawei P20 Pro in Parijs gelanceerd. De Franse hoofdstad is al enkele jaren het toneel voor de onthulling van de Huawei P-Series smartphones. Dit jaar koos de Chinese fabrikant het Grand Palais als locatie. Groots… dat zal geen toeval geweest zijn want de Huawei P20 serie, waarvan de Pro versie het meest in het oog springt, is tot grootse prestaties in staat. Helaas betekent dat voor de P20 Pro dat er ook een groot prijskaartje aan het toestel hangt. Huawei wil nu overduidelijk op álle vlakken met de grote jongens meedoen. Dan wordt het tijd dat ze ook als een grote jongen beoordeeld worden, toch? In onderstaande videoreview heb ik mijn oordeel samengevat en daarna zal ik de belangrijkste punten nog wat uitgebreider bespreken.

In de video spreek ik over een fotovergelijk met de Galaxy S9+. Onderaan dit artikel heb ik een video geplaatst waarin foto’s die in het donker gemaakt zijn met de Huawei P20 Pro, Samsung Galaxy S9+ en de LG V30. Vergeet die zeker ook niet even te bekijken, en zet het scherm dan op volledige weergave voor het beste vergelijk.

Twee voordeligere alternatieven
Het moge duidelijk zijn dat de Huawei P20 Pro een prima presterende, fraai ogende, maar dure smartphone is. Nu kun je zoals gezegd ook voor minder geld al een P20 in handen krijgen, maar dan moet je wel wat concessies doen. De P20 Lite kost ruim minder dan de helft (369 euro), maar heeft ook duidelijk de minst uitgebreide specs van de drie. Met name de camera’s (een minder en 16 + 2 megapixels), het scherm (kleiner en geen OLED) en de processor (trager en minder RAM) zijn van een mindere kwaliteit. Niet slecht, maar het prijsverschil moet natuurlijk ergens vandaan komen. De standaard P20 mist ook de derde camera en heeft eveneens een kleiner scherm (geen OLED) maar is wel uitgerust met dezelfde snelle processor en de camera’s hebben deels dezelfde functies als die van de Pro variant. Daarvoor hoef je dan ‘slechts’ 649 euro op tafel te leggen.

Van goedkoop via betaalbaar naar duur!
De Huawei P20 Pro is met 899 euro meteen toegetreden tot de prijscategorie waar ook de iPhone 8 en Galaxy S9 onder vallen. Zoals ik in de video ook al riep vind ik dat Huawei hiermee de plank ietwat mis slaat. De Chinese fabrikant stond de afgelopen jaren toch vooral bekend om haar zeer goede high-end smartphones (de Mate 9, P10, P9 etc) die toch een stuk voordeliger waren dan die van haar directe concurrenten. Met de Mate 10 Pro werd die strategie al grotendeels losgelaten maar de P20 Pro doet er nog een schepje bovenop. En met de Mate RS Porsche Design, in een 256GB en 512GB uitvoering, die ook in Parijs het daglicht zag zelfs een hele kruiwagen. Dat toestel komt niet naar Nederland, maar met prijskaartjes van 1695 en 2095 euro zal vrijwel niemand daarom treuren. Die 899 euro voor de P20 Pro lijkt dan nog mee te vallen, maar het is gewoon heel veel geld voor een Huawei.

Huawei P20 Pro design
Uiterlijk is de Huawei P20 Pro een ietwat vreemd ogend toestel. Het scherm, met de inmiddels wel bekende ‘notch’ of inkeping, heeft een bijzonder moderne uitstraling. Totdat je de onderzijde bekijkt. Daar zit namelijk een – anno 2018 – relatief ouderwetse home button met vingerafdruk scanner. Huawei had die bij de meeste high-end toestellen al lang naar de achterzijde verplaatst maar is daar nu weer van af gestapt. Die keuze zal waarschijnlijk alles te maken hebben met de drie camera sensoren aan de achterzijde plus het relatief dunne ontwerp van het toestel. Zeker als je bedenkt dat er ook nog een 4000 mAh accu in gepropt is. De Huawei P20 Pro is met 7.8mm ook 0.7mm dunner dan de Galaxy S9+, maar daarbij moet wel gezegd worden dat de P20 Pro een camera module heeft die maar liefst 1.7mm uitsteekt en omdat het glas van de cameralenzen ook niet verzonken is moet je goed uitkijken dat het toestel daar geen beschadigingen oploopt. De afwerking van het toestel, de gebruikte materialen en het ontwerp is bijzonder fraai. De glazen achterzijde, ik heb de blauwe variant, is wel erg vingervlek gevoelig.

To notch or not to notch?
Huawei heeft de complete P20 serie voorzien van schermen met een notch of inkeping aan de bovenzijde. Persoonlijk vind ik dat in combinatie met een relatief brede rand aan de onderzijde – letwel breed in de zin van hetgeen we sinds een jaar gewend zijn van toestellen als de Galaxy S8, LG G6 en dergelijke – niet heel erg mooi. Ik hou nu eenmaal meer van symmetrie. Maar, de notch is sinds de iPhone X een hype en dus doen veel fabrikanten daar nu ook aan mee. Speciaal voor de notch haters (dat is misschien wat cru gesteld) heeft Huawei in het weergave menu een optie om die inkeping te verwijderen. Wat dan gebeurt is dat deel van het scherm links en rechts naast de camera en speaker een zwarte achtergrond krijgt. De meldingen en icoontjes blijven gewoon staan waar ze staan, je ziet alleen de inkeping niet meer (foto hieronder). Ik vind dat dus mooier omdat dat het toestel dan ietwat meer symmetrie uitstraalt. Enfin, het is in ieder geval mooi dat Huawei die weergave optie biedt.

Een uitstekende camera die uitsteekt
Dé belangrijkste feature van de Huawei P20 Pro is de triple camera. Het toestel heeft een 40 megapixel RGB camera, een 20 megapixel zwart-wit camera en nog een 8 megapixel camera met telelens. Allemaal gemaakt in samenwerking met Leica. De (combinatie van) deze camera’s zorgen ervoor dat je met de P20 Pro in vrijwel alle omstandigheden prima foto’s en video’s kunt schieten. Nu kan ik daar eindeloos over gaan uitweiden, maar beelden zeggen veel meer dan woorden. Zeker als het over cameraprestaties gaat. Helemaal onderaan deze review staat een korte video met onbewerkte foto’s die ik met de Huawei P20 Pro in het donker gekiekt heb. De eerste drie foto’s in die video heb ik ook met de Galaxy S9+ gemaakt, op hetzelfde moment. De verschillen zijn duidelijk zichtbaar. De Chinese fabrikant geeft hoog op over de nachtfotografie. Tijdens de presentatie in Parijs werden enkele belachelijke vergelijkingen getoond van foto’s die in het donker met de Galaxy S9 en P20 Pro genomen waren. Het filmpje hieronder toont een aantal foto’s die met de P20 Pro en de Galaxy S9+ gekiekt zijn. Ja, de P20 Pro maakt in het donker helderdere foto’s dan zijn concurrenten maar het verschil, zeker met de Galaxy S9+, is toch echt minder groot dan Huawei ons wil doen geloven. Dat gezegd hebbende moet ik wel concluderen dat de camera’s van de P20 Pro tot de betere van dit moment gerekend mogen worden.

Gooi je DSLR nog maar niet weg!
Een van de claims die Huawei in Parijs deed was dat de Leica camera’s van de P20 Pro de gemiddelde spiegelreflex camera kan vervangen. Welnu, ik heb dat dus een aantal keren geprobeerd te testen met de P20 Pro en mijn Nikon D5200. Overdag en bij voldoende licht zie je het verschil op het eerste gezicht nauwelijks en toegegeven, de P20 Pro doet dan ook niet echt onder voor mijn Nikon. Bij weinig licht en in het donker is het een compleet ander verhaal. Ja, de Nikon moet dan op een statief, maar het resultaat is er dan ook naar. De P20 Pro heeft een speciale nachtstand voor foto’s. Die werkt in combinatie met de AI processor en zorgt ervoor dat je uit de losse hand toch nachtfoto’s kunt maken. Normaliter heb je daar echt een statief voor nodig omdat je je handen nooit enkele seconden doodstil kunt houden. De bewegingen – kleine trillingen van je hand en dergelijke – die je tijdens het fotograferen in de nachtstand met de P20 Pro maakt worden bij het samenstellen van de foto weggepoetst zodat het eindresultaat scherp blijft. In de praktijk werkt dat redelijk goed maar vergeleken met de vanaf een statief gemaakte foto’s van de Nikon D5200 blijft de kleurechtheid en scherpte van de P20 Pro nog ver achter.

Beperkte resolutie- en beeldverhouding opties
Waar ik wel verbaasd over ben is de beperkte keuze van de fotoresolutie. De Huawei P20 Pro heeft immers een 40, een 20 (zwart-wit) en een 8 megapixel camera aan boord. In de hoogste resolutie kun je alleen fotograferen in 4:3 formaat. Dat is op zich bij alle smartphone camera’s het geval. Maar de Huawei P20 Pro heeft geen optie om in 16:9 te fotograferen. Wil je een breedbeeld foto maken dan moet je kiezen voor 18:9 en een maximale (lees: de enige) resolutie van 7 megapixels. Bij de Galaxy S9 – en vrijwel alle andere smartphones – lever je ook wel wat aan resolutie in, door de beeldverhouding, maar bij lange na niet zoveel als dat bij de P20 Pro het geval is. Bovendien kun je bij de Huawei maar uit drie resoluties (40, 10 of 7 megapixels) en drie beeldformaten (4:3, 18:9 en 1:1) kiezen. Daarbij komt dan ook nog eens dat je in de meeste speciale fotostanden (Nacht, Portret, Diafragma en HDR bijvoorbeeld) maximaal, of zelfs alleen maar, de 10 megapixel resolutie kunt kiezen met een beeldverhouding van 4:3.

Uitstekende accu
Wie mijn review van de Huawei Mate 10 Pro gezien en gelezen heeft weet dat die smartphone uitblonk vanwege het uithoudingsvermogen van zijn krachtige 4000 mAh accu. Welnu, de Huawei P20 Pro heeft ook een 4000mAh accu en ook die presteert bovengemiddeld goed. Niet zo extreem goed als die van de mate 10 Pro, maar nog altijd een verademing vergeleken met de Galaxy Note8 en hij houdt het bij gemiddeld intensief gebruik ook beduidend langer uit dan de Galaxy S9+. Ten opzichte van enkele vergelijkbare toestellen van de afgelopen maanden heb getest is het uithoudingsvermogen van de Huawei P20 Pro accu ook beter dan de OnePlus 5T, Sony Xperia XZ1 en de Moto Z2 Play. Alleen de LG V30 kwam dicht in de buurt.

En dan nog dit
De Huawei P20 Pro is ook voorzien van gezichtsherkenning als beveiligingsmiddel om het toestel te ontgrendelen. Dat werkt echt als een tierelier. Het scannen van mijn gezicht duurde amper drie seconden. Ter vergelijk, de Galaxy Note8 deed dat een keer of vijf, telkens tien tot twintig seconden, zonder succes. Nee, mijn gezicht is in de afgelopen vijf maanden niet noemenswaardig veranderd. Ook het ontgrendelen werkt ook heel erg goed. Zelfs met een leesbril op (de scan is gedaan zonder die bril) herkent de P20 Pro mijn tronie binnen een a twee seconden.

Het eindoordeel van de Huawei P20 Pro:
Design: 8.5
Specificaties: 9.0
Camera: 9.5
UI en OS: 8.0
Accu: 9.5
Prijs: 5.0