Nieuws
22 juli 2019 - Luc Meijs

Huawei OS toch niet geschikt als vervanger van Android Hongmeng niet ontwikkeld voor smartphones

Waar Huawei eerder aangaf een back-up plan te hebben ter vervanging van Android, lijkt het er nu op dat de Chinese fabrikant deze uitspraak verwerpt. Dat de fabrikant al een tijd lang werkt aan een eigen OS voor verschillende apparaten was reeds duidelijk, echter maakt het bedrijf nu duidelijk dat er voor Android geen vervanger kan komen. Dit is toch wel een rare uitspraak, gezien het een paar maanden geleden nog een stuk donkerder uitzag voor de fabrikant met betrekking tot licenties van Google.
 

Geschikt of Ongeschikt
 
Het eigen OS wat bij Huawei in ontwikkeling is, draagt de naam Hongmeng of Ark OS. Tijdens het handelsconflict met de VS zag het er even heel donker uit voor Huawei met betrekking tot licenties en of ze het Android-systeem in de toekomst nog konden gebruiken. Telkens als er negatieve berichtgeving rondom Huawei kwam, speelde de fabrikant hun troefkaart: ‘’We hebben ons eigen smartphone OS klaarstaan mocht het zover komen‘’. Zelfs tot het einde van het handelsconflict en de sancties op Huawei-apparatuur hield de fabrikant dit vol. En nu blijkt dan toch dat het Hongmeng of Ark OS niet geschikt was ter vervanging van Android. Een bestuurslid van Huawei geeft aan dat dit OS nooit als vervanging had kunnen dienen en dat de fabrikant hoe dan ook van plan was verder te gaan met Android. Hun eigen OS is ontwikkeld als een low-latency oplossing voor IoT-apparaten en niet ter vervanging voor een smartphone OS, aldus een bestuurslid van Huawei.
 
Hongmeng / Ark OS
 
Tot op heden was het eigen OS van Huawei redelijk mysterieus en enkel bekend via de uitspraken van de fabrikant zelf. Recentelijk zijn er dan toch afbeeldingen opgedoken van wat vermoedelijk het besturingssysteem Hongmeng zou moeten zijn;
 

Uit deze screenshots is te concluderen dat Hongmeng of Ark OS toch is gebaseerd op Android gezien het ‘’ Android Green Alliance ‘’ keurmerk. Deze Android Green Alliance is een vereniging van Huawei en enkele andere Chinese internetbedrijven zoals Tencent en Alibaba. Enkele jaren geleden sloten deze bedrijven een pact om normen te introduceren in de kwaliteit en het ontwerp van hun apps voor het mobiele besturingssysteem van Google. Het is en zal dus een raadsel blijven hoe een eventueel vervangend OS van Huawei voor hun smartphonedivisie zou uitzien en functioneren. Hongmeng, of Ark OS, was nooit bedoeld als vervanger en blijkbaar was de fabrikant vanaf het begin af aan ervan overtuigd dat de samenwerking met Google simpelweg doorging zoals vanouds.