Nieuws
22 juli 2015 - Ron Smeets

Huawei op koers om dit jaar 100 miljoen smartphones te verkopen Chinese fabrikant boekte in de eerste zes maanden 87% meer omzet en verkocht 48.2 miljoen toestellen

Huawei is momenteel al de nummer drie smartphone maker van de wereld. De Chinese fabrikant maakte vandaag bekend dat ze in de eerste zes maanden van dit jaar 48.2 miljoen smartphones verkocht hebben. Daarmee lijkt Huawei op koers te liggen om de mijlpaal van 100 miljoen smartphones, die de fabrikant zich begin dit jaar zelf tot doel stelde, te halen.

Vorig jaar verkocht Huawei zo'n 75 miljoen smartphones en vergeleken met de eerste zes maanden van dat jaar stegen de verkopen nu met bijna 40%. Voor wat betreft de omzet deed de Chinese fabrikant het nog iets beter. Die steeg met 87% naar 7.23 miljard dollar. Het feit dat de omzet sneller stijgt dan de verkoopaantallen betekent dat Huawei beduidend meer toestellen in het hogere mid-range segment verkoopt. De successen van de Mate 7 en P8 zijn daar het bewijs voor.

De grootste omzet- en verkoopstijging werd nog wel geboekt in thuisland China, maar Huawei meldt ook prima groeicijfers in Europa, en dan worden Italië en Spanje in het bijzonder genoemd. Op zich is dat wel te begrijpen. De markt voor goedkopere smartphones is nu eenmaal groter, en groeit sneller, in landen waar consumenten een stuk prijsbewuster met hun duur verdiende centen moeten omgaan.

Toch zien we ook in Nederland al geruime tijd een verschuiving naar goedkopere toestellen. Die gaat nog niet zo hard, maar de gemiddelde toestel aanschafprijs daalt wel al meer dan anderhalf jaar. Ofwel, steeds meer Nederlandse smartphone kopers kijken bij het bepalen van de keuze voor een nieuw toestel ook naar smartphones als de Huawei P8 en Mate 7. En dat zijn inmiddels ook prima alternatieven voor de dure iPhone 6, Galaxy Note 4 en Galaxy S6. Uiteraard zul je op sommige punten wel nog wat concessies moeten doen, zoals de kwaliteit van de camera en het beeldscherm, maar de verschillen zijn lang niet meer zo groot als twee jaar geleden. En als je dan 200 tot 400 euro, en soms nog meer, kunt besparen, dan zou je een dief van je eigen portemonnee zijn om dat niet op z'n minst te overwegen.

Bron (abonnement), Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.