Nieuws
24 juni 2016 - Ron Smeets

Huawei ontwikkelt (weer) een eigen mobiel OS

Toen ik dit bericht zag kreeg ik vrijwel direct een Deja Vu ;) Huawei ontwikkelt, zo meldt de fabrikant zelf in een gesprek met The Information, een eigen mobiel besturingssysteem. Niet omdat ze nu zo graag van Android af willen, maar stel dat de relatie tussen Huawei en Google onder druk komt te staan, of de mist in gaat, dan wil de Chinese fabrikant een alternatief klaar hebben liggen.

Leuk detail is dat de ontwikkeling grotendeels vanuit Scandinavië, waar Huawei een R&D centrum heeft, uitgevoerd wordt en dat de fabrikant daarvoor diverse ex Nokia medewerkers heeft aangetrokken. Of die daar nu het meest geschikt voor zijn, gezien de historie van Nokia en diens smartphone OS Symbian, is nog maar de vraag... Ach, dat is misschien iets te onaardig, en bevooroordeeld van mij. Enfin, het zal mij benieuwen waar Huawei mee op de proppen gaat komen.

Ze zullen in ieder geval iets aan de Emotion UI moeten doen. Persoonlijk ben ik daar niet zo negatief over als veel andere gebruikers en experts, maar het wordt niet gezien als de meest originele en innovatieve User Interface. Met dat eerste ben ik het dan wel weer eens.

Overigens werkt Huawei voor het nieuwe OS ook aan een vernieuwde User Interface. Daarvoor hebben ze enkele maanden geleden een van de top designers van Apple aangetrokken. Mmmmh, of de UI dan inderdaad minder op IOS gaat lijken (een van de meest gehoorde verwijten)? Er wordt in ieder geval wel gesproken over de toevoeging van een app drawer. Ook dat is een van de meest gehoorde klachten over de huidige Emotion UI.

En nu het Deja Vu: In 2012 had Huawei ook al serieuze plannen om een eigen smartphone OS te maken. Toen was een van de redenen dat ze vonden dat een eigen OS beter aan zou sluiten bij de wensen van hun klanten.

Huawei is overigens niet de eerste fabrikant die een eigen mobiel OS wil hebben. Samsung heeft dat de afgelopen acht jaar al twee keer gedaan. Eerst, met Bada, omdat ze een alternatief wilde bieden voor de toen ineens heel populair wordende iPhone (en iOS) en Android nog niet zo goed doorontwikkeld was. Later, met Tizen, was Samsung's belangrijkste reden gelijk aan die van Huawei; een alternatief voor het mogelijk te machtig wordende Google (Android). Inmiddels is Bada opgegaan in Tizen en wordt het Tizen OS toch vooral gebruikt voor smartwatches en andere Samsung gadgets.

Bron (abonnement nodig)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.