Nieuws
20 september 2019 - Luc Meijs

Huawei Mate 30: de impact van Trump Paradepaardje Huawei overschaduwd door sancties VS

De laatste nieuwe toevoeging aan de populaire Mate line up van de Chinese fabrikant is de Mate 30 serie. We schreven eerder al een artikel over de gelekte en vermoedelijke specs van de toestelvarianten en over het feit dat de Mate 30 het eerste toestel is zonder officiële Googlelicentie. Nu het toestel officiëel onthuld is, bevestigd de fabrikant ons vermoeden over de beschikbaarheid van het toestel. De Huawei Mate 30 serie komt uiteindelijk wel naar Europa, echter grote kans dat het toestel enkel met open source android zonder Googlelicentie in de schappen komt te liggen.
 

Tech specs & Prijzen
 
De Huawei Mate 30 verschijnt uiteindelijk in een paar varianten op de markt. De Mate 30 Lite, die volgens geruchten het instapmodel zou worden, is helaas nergens genoemd in de presentatie. De reguliere Mate 30 is daarmee het instapmodel van de serie gevolgd door de Huawei Mate 30 Pro en de Mate 30 Pro 5G. Deze 5G variant van de Mate 30 komt tevens in twee Vegan leatheropties uit voor de ecologisch vriendelijke keuze. Als laatste is er nog de “over the top” luxe Huawei Mate 30 RS Porsche Design, voor een beursverslindend budget van 2095 euro. Nogal tegenstrijdig met de 5G Vegan optie is de achterkant van de Mate 30 RS Porsche Design gemaakt van echt handgemaakt kwaliteitsleer en kun je ook nog een variatie aan hoesjes van echt leer erbij kopen.
 
Huawei Mate 30 - €799
 • Scherm: 6.62 inch Rigid OLED display, 2340x1080 pixels & 19:5:9 ratio
 • Chipset: Kirin 990 Octa core
 • Werkgeheugen en opslag: 8GB RAM 128GB interne opslag
 • Triple camera setup; 16 megapixel f/2.2 Ultra-Wide, 40 megapixel f/1.8 SuperSensing Wide, 8 megapixel f/2.4 Telephoto met OIS - 3x optical zoom / 30x digital
 • Selfiecamera: 24 megapixel f/2.0
 • Accu; 4200mAh - 40Watt fast charging, 27Watt fast wireless charging
 • IP53 certificering

Huawei Mate 30 Pro - €1099
 • Scherm: 6.53 inch Flex OLED display, 2400x1176 pixels & 18.4:9 ratio
 • Chipset: Kirin 990 Octa core
 • Werkgeheugen en opslag: 8GB RAM 256GB interne opslag
 • Quad camera setup; 40 megapixel f/1.8 Ultra-Cine, 40 megapixel f/1.6 SuperSensing Wide, 8 megapixel f/2.4 Telephoto met OIS - 3x optical zoom / 30x digital, 3D depth sensor
 • Selfiecamera: 32 megapixel f/2.0 wide
 • Accu; 4500mAh - 40Watt fast charging, 27Watt fast wireless charging
 • IP68 certificering

Huawei Mate 30 Pro 5G / Mate 30 Pro 5G Vegan leather - €1199
 • Scherm: 6.53 inch Flex OLED display, 2400x1176 pixels & 18.4:9 ratio
 • Chipset: Kirin 990 Octa core
 • Werkgeheugen en opslag: 8GB RAM 256GB interne opslag
 • Quad camera setup; 40 megapixel f/1.8 Ultra-Cine, 40 megapixel f/1.6 SuperSensing Wide, 8 megapixel f/2.4 Telephoto met OIS - 3x optical zoom / 30x digital, 3D depth sensor
 • Selfiecamera: 32 megapixel f/2.0 wide
 • Accu; 4500mAh - 40Watt fast charging, 27Watt fast wireless charging
 • IP68 certificering

Huawei Mate 30 RS Porsche design - €2095
 • Scherm: 6.53 inch Flex OLED display, 2400x1176 pixels & 18.4:9 ratio
 • Chipset: Kirin 990 Octa core
 • Werkgeheugen en opslag: 8GB RAM 256GB interne opslag
 • Quad camera setup; 40 megapixel f/1.8 Ultra-Cine, 40 megapixel f/1.6 SuperSensing Wide, 8 megapixel f/2.4 Telephoto met OIS - 3x optical zoom / 30x digital, 3D depth sensor
 • Selfiecamera: 32 megapixel f/2.0 wide
 • Accu; 4500mAh - 40Watt fast charging, 27Watt fast wireless charging
 • IP68 certificering

Op papier heeft de Mate 30 serie wederom de potentie om het beste camera/video toestelvan dit moment te worden. Op gebied van specs kun je het nieuwste van het nieuwste verwachten en heeft de fabrikant een aantal nieuwe snufjes gepresenteerd. De Mate serie heeft nu de mogelijkheid tot AI gesture control, met je handpalm voor het scherm zwaaien om zo op en neer te scrollen of een screenshot maken. Een andere nieuwe feature is de Side-touch interactie waarmee je een soort onzichtbare knop op het scherm creëert. Deze knop kun je zelf instellen om als volumeknop te fungeren of als camerasluiterknop bijvoorbeeld. Ook heeft de fabrikant een functie toegevoegd die HiCar heet, hiermee beheer je de communicatie tussen je toestel en auto. Denk bijvoorbeeld aan het openen van de deur of het bedienen van de temperatuur. De in screen vingerafdrukscanner is verbeterd en de Mate serie beschikt nu over 3D face unlock. Dit alles draait op de laatste nieuwe skin van Huawei, EMUI 10. Tevens beschikken Huawei toestellen met deze nieuwe OS update over Dark Mode. Deze modus is veel energiezuiniger gezien donkere pixels nagenoeg geen batterij verbruiken.
 
Mooi op papier, echter … hoe zit het in de praktijk?
 
Na de keynote van het event mocht de Nederlandse pers kennis maken met het toestel. De Huawei Mate 30 Pro heb ik zelf kort kunnen testen en de features die ik heb getest werken zoals verwacht op een flagship. Dat zijn: een supersnelle processor met meer dan genoeg werkgeheugen om alles soepel te draaien, een van de beste al dan niet de beste camera op een smartphone momenteel (voor zowel foto als video), een modern en elegant design dat lekker in de hand ligt, een mooi scherm met prima contrast en ga zo maar door. De Huawei Mate 30 Pro is, hoe je het ook wendt of keert een toptoestel op papier en in de praktijk, echter is het niet op alle vlakken rozegeur en maneschijn. Helaas kregen we geen samples mee ter uitgebreidere test of review. Dit heeft te maken met de belofte van de fabrikant inzake toegang tot veel gebruikte en favoriete apps via de Google Play Store. Dit is een belofte die de fabrikant momenteel niet kan nakomen vanwege de sancties door de VS. CEO van Huawei Richard Yu had het er maar heel kort over tijdens de keynote. Dit is natuurlijk begrijpelijk gezien de presentatie voor consumenten over de hele wereld bedoeld was. Gelukkig kregen we verdere toelichting door de Nederlandse PR van Huawei en een device expert die ons de toestellen liet zien. Huawei wacht nog heel even af met een officiële release in Europa, de reden hiervoor is het licentieprobleem dat met name in Europa en de VS speelt. Ergens eind dit jaar is er wederom een summit waar beide grootmachten bij elkaar komen om dringende zaken te bespreken waaronder de handelsoorlog en daarbij de sancties op Huaweiproducten. De Chinese fabrikant heeft er het volste vertrouwen op dat na deze meeting de sancties worden opgeheven, waarmee alles weer terugkeert naar normaal en de Mate 30 serie gewoonweg met de officiële Android licentie op de wereldwijde markt kan verschijnen. Mochten de sancties tegen die tijd nog niet opgeheven zijn, dan zal het toestel ook elders alsnog verkocht gaan worden met Huawei’s eigen services in plaats van de standaard Android services.
 

Stel dat we uitgaan van het ergste geval en de sancties worden niet opgeheven, dan kun je van een aantal apps verwachten dat je deze niet kunt installeren of dat deze compleet niet ondersteund worden. Voorbeelden van dit soort apps zijn Funda, Marktplaats, Nederlandse nieuws apps, je bankapp en de standaard Google apps als Youtube, Hangouts, Drive etc. De toestel expert van Huawei verzekerde ons dat apps als Whatsapp, Facebook, Instagram, Twitter etc. wel te downloaden zijn via Huawei’s eigen App Gallery die standaard voorgeïnstalleerd wordt op al hun toestellen. Toch is dit natuurlijk niet fijn voor de Europese en dus Nederlandse consument. Het toestel, hoe functioneel dan ook: zonder de officiële Android licentie zal waarschijnlijk door menig consument aan de kant geschoven worden als deze geen toegang heeft tot de bovengenoemde apps. Dan blijft er in menig optiek slechts een relatief duur toestel over met een goede camera.
 
En nu?
 
De sancties vanuit de VS hebben Huawei blijkbaar toch op een pijnlijke plek geraakt, de upgrade van de geliefde Mate serie dreigt hierdoor niet de aandacht te krijgen die het toestel eigenlijk wel zou verdienen. Het is voor de Europese consument enkel een kwestie van afwachten tot eind dit jaar, komt het toestel dan uiteindelijk met of zonder officiële Android licentie? De prijzen en releasedata zijn dan ook onder voorbehoud, Huawei kon ons niet definitief antwoord geven op de vragen: wanneer komen ze precies naar Europa, wat gaan de toestellen definitief kosten, welke modellen worden er beschikbaar in Nederland etc.
 

Huawei Watch GT 2, Huawei FreeBuds 3 en de Huawei Vision
 
De fabrikant kwam ook nog met wat verrassingen waarvan de Watch GT 2 eigenlijk al voorspeld was. Deze nieuwe smartwatch beschikt over een volledig 3D-glas scherm waardoor een breder, grenzeloos beeld ontstaat. De Watch GT 2 sluit je aan via bluetooth met je smartphone en biedt zeer veel features, zo is er een uitgebreide sportmodus met routines en workouts aanwezig, hartslagmonitor, Huawei TruSleep wat in essentie een slaaptracker is, opslag voor 500 mp3 nummers en de ondersteuning voor bluetooth oproepen tot een afstand van wel 150 meter. De Huawei Watch GT 2 komt in twee varianten op de markt, de 42mm voor een adviesprijs van 229 euro en de 46mm voor resectievelijk 249 euro.
 

Als tweede brengt de fabrikant ook nog een verbeterde versie van hun FreeBuds uit, deze beloven een langere accuduur en true noise cancelation. Deze nieuwe draadloze oordopjes krijgen een adviesprijs mee van 179 euro. Als laatste kwam de fabrikant met een heel onverwacht product, de Huawei Vision. Een grootse 4K TV met Quantum Dot technologie, 5.1 surround sound effect en die tal van slimme interactiemogelijkheden aan boord heeft. Er is verder weinig toegelicht over prijs of beschikbaarheid van de TV en voor welke markt dit product bedoeld is.
 

Al met al was de opzet van de presentatie van de nieuwe Huawei producten niet opvallend anders dan voorgaande releases. Voor het publiek uit het thuisland zal de hele line up van de fabrikant wederom goed ontvangen worden echter zal dit niet het geval zijn voor de Europese consument. Het blijft dus een kwestie van afwachten wat er eind dit jaar gaat gebeuren met betrekking tot de sancties op Huawei producten vanuit de VS. De fabrikant heeft ons hoe dan ook een review sample belooft voor het einde van dit jaar, ongeacht wat het resultaat van de handelsoorlog zal gaan worden. We zullen dan pas echt in het toestel en de functionaliteit kunnen duiken en de Huawei Mate 30 serie de aandacht geven die ze verdient. Tot die tijd houden we het nieuws rondom de fabrikant en de VS in de gaten en houden we onze lezers op de hoogte.