Nieuws
16 oktober 2018 - Ron Smeets

Huawei Mate 20 Series gepresenteerd Mooi en prima specs, maar de Mate 20 Pro is een spitting image van de Galaxy S9+

Huawei heeft zojuist in Londen de ontbrekende twee versies van de Mate 20 series gepresenteerd. Enkele weken geleden, rondom de IFA, verscheen de Mate 20 Lite al. Nu zijn daar de standaard Mate 20 en de Mate 20 Pro bijgekomen. Twee toestellen die nog ruim voor de Kerst in de winkels zullen verschijnen met prijskaartjes zoals je die tegenwoordig wel vaker ziet. De Mate 20 gaat 799 euro kosten en voor de Mate 20 Pro moet je daar nog eens 200 euro bij optellen. Dat zijn gepeperde prijskaartjes en dan rijst de vraag of deze toestellen – en dan met name de 999 euro van de Mate 20 Pro – hun geld wel waard zijn. Daarover kan ik zo kort na de lancering nog niet oordelen, maar ik kom daar zeker op terug.

Vierkante triple camera en een extra ‘dikke’ accu
De nieuwe Mate series hebben een bijzonder nieuw cameradesign gekregen. Net als de P20 Pro zit er een triple camera met Leica optics. Dit keer met een 40 megapixel f/1.8 groothoek lens, een 20 megapixel f/2.2 met ultrawide angle lens en de 8 megapixel f/2/4 telelens. De camera’s zijn dit keer niet in lijn maar in een vierkant blok geplaatst. Daarin is ook de LED flitser verwerkt. Volgens Huawei is dat design gebaseerd op de vier koplampen van nieuwe Porsches. Mooi? Mwah, maar het ziet er wel veel beter uit dan de vier camera’s in lijn van de Samsung Galaxy A9. Enfin, dat toestel is ook 400 euro goedkoper. Wat ook meteen opvalt is dat de Mate 20 Pro een 4200mAh accu heeft (4000mAh voor de Mate 20). In combinatie met het 6.4 inch scherm mag dat ook wel. Dankzij Huawei SuperCharge – die 40 wat levert – kan de accu binnen 30 minuten voor 70% opgeladen worden. Daarnaast ondersteunt de Pro ook draadloos opladen. Verder is het toestel uiteraard uitgerust met de in Berlijn al gepresenteerde nieuwe Kirin 980 AI processor. De Mate 20 heeft 4GB RAM met 64GB intern geheugen en de Pro versie heeft 6GB RAM en 128GB intern geheugen.

Andere notch
Behalve de prijs en de specs is er nog een bijzonder verschil tussen de Pro en de standaard versie van de Mate 20. De goedkopere variant heeft een kleinere notch in het scherm terwijl die van de Pro versie juist weer breder is dan die van, bijvoorbeeld, de P20 Pro. Aan de onderzijde van het scherm is zowel bij de standaard als de Pro versie geen homebutton meer geplaatst. Veel meer kan ik op dit moment nog niet over het toestel roepen. Daarvoor moet ik hem hier in Londen, en thuis, wat langer in mijn handen gehad hebben. Andere noemenswaardige verschillen zijn de schermgrootte en -verhouding. De Mate 20 Pro heeft een 6.4 inch 19.5:9 QHD+ scherm (3120 x 1440) en de gewone Mate 20 heeft een 6.5 inch 18.7:9 FullHD+ variant (2244 x 1080). Verder worden beide toestellen standaard met Android 9 uitgerold.

Vingerafdruk scanner in het scherm en twee druppels water
In de Pro versie van de Mate 20 heeft Huawei nog een bijzondere nieuwe feature verwerkt. De vingerafdruk scanner zit namelijk in het scherm. Technisch gesproken eronder, maar je moet je vinger op de aangewezen plek op het scherm houden om het toestel te ontgrendelen. Huawei is niet de eerste fabrikant ter wereld die deze functie introduceert maar van de top 5 smartphone fabrikanten zijn ze dat wel. Er wordt inmiddels al twee jaar gespeculeerd dat de volgende Galaxy S modellen (eerst de S8, toen de S9 en nu weer de S10) ook een ‘in screen’ vingerafdruk scanner zouden krijgen maar Huawei heeft de Koreanen daarmee dus de loef afgestoken. Maar, nu ik het toch over de strijd tussen Samsung en Huawei heb. De Mate 20 Pro lijkt aan de voorzijde wel als twee druppels water op de Galaxy S9(+). Nu snap ik ook wel dat smartphones – zeker de voorkant – veel op elkaar lijken met die grote zwarte schermen, maar Huawei heeft er met de Mate 20 Pro wel een schepje bovenop gedaan. De gebogen (‘edge’) randen van het scherm, de afgeronde hoeken en het smallere langwerpige design maken dat het toestel wel erg veel gelijkenissen vertoont, vooral met de Galaxy S9+. OK, als je het scherm aanzet dan zorgen de inham (notch) en het ontbreken van randen aan de boven- en onderzijde er wel voor dat de gelijkenis iets minder opvalt. En uiteraard zijn de Samsung en Huawei aan de achterzijde ook duidelijk verschillend van elkaar. Dat komt met name door het andere camera design, maar de Mate 20 Pro heeft ook aan die zijde de gebogen zijkanten. Al met al vind ik het nieuwe ‘Samsung-Look-A-Like’ design geen pro voor Huawei. Met de Mate 10 Pro - en ook eerdere voorgangers – onderscheidde Huawei zich juist van Samsung en de andere concurrenten door een eigen design.

Gratis smartwatch en draadloze lader
Huawei heeft voor de snelle beslissers, die het toestel voor 1 november bestellen – 2 november is de officiële winkellancering – heeft Huawei een of twee kadootjes. Bij de Mate 20 Pro krijg je dan namelijk ook de gloednieuwe Watch GT en een draadloze lader erbij. Kies je in die periode voor de standaard Mate 20, dan krijg je alleen de Watch GT gratis erbij. Die nieuwe smartwatch werd overigens ook vandaag gepresenteerd. Hetzelfde geldt voor de Porsche Design Mate 20 RS die tussen de 1700 en 2100 euro gaat kosten. Dat toestel komt overigens niet naar Nederland. Onderaan dit artikel heb ik (vanaf 18-10 ca. 09u30) een aantal kiekjes geplaatst die ik in Londen met de Mate 20 Pro overdag en ’s nachts gemaakt heb. Plus een videootje van een opstijgend vliegtuig vanaf London City Airport. Een beetje schokkerig misschien, maar het is dan ook uit de losse hand geschoten en volledig ingezoomd.