Nieuws
22 januari 2019 - Luc Meijs

Huawei Mate 20 review De Pro gaf ons slapeloze nachten, wat doet de reguliere Mate 20?

De Huawei Mate 20 wijkt zoals verwacht af van de eerder gereviewde Mate 20 Pro. De Pro was onbetwist ons toestel van het jaar 2018. Innovatief en vernieuwend qua design en specificaties. Hetgeen ons nog wel het meest bijbleef was de fenomenale accuduur van het toestel. Tijd om het (nauwelijks) kleinere broertje eens stevig aan de tand te voelen. Is de Mate 20 net zo indrukwekkend als de Pro? Maakt het toestel zijn prijskaartje waard? Hieronder lees je mijn bevindingen over het toestel.
 

Uiterlijk & innerlijk
 
Het design van de Huawei Mate 20 wijkt iets af van dat van de Pro, deze is namelijk iets hoger en breder. Het toestel heeft een 6.53 inch scherm met een 18.7:9 ratio en een resolutie van 1080 x 2244 pixels. Iets groter en minder scherp dan de Pro, echter nog steeds een fijn groot formaat waar alles duidelijk zichtbaar op is. Omdat het toestel iets groter en goedkoper is heeft Huawei bij de reguliere Mate 20 niet gekozen voor een afgerond scherm. Waar we de Mate 20 Pro op de S9+ vonden lijken, is dit totaal niet het geval bij de reguliere Mate 20. De notch bovenin het scherm is in de vorm van een ‘’Dewdrop’’ in plaats van de veel voorkomende brede variant, persoonlijk zie ik deze dewdrop liever op een toestel. De notch huist dezelfde 24 megapixelcamera als die van de Mate 20 Pro. Aan de zijkant is de power-knop net als bij de Pro herkenbaar gemaakt met een rode tint en een reliëf zodat je je niet kunt vergissen met de volumeknoppen. Bovenin het toestel vinden we een reguliere 3,5 mm jack aansluiting en een IR (infrarood) sensor. Waar steeds meer fabrikanten deze laatste twee functies verwijderen uit hun toestellen juich ik Huawei juist toe voor het behouden hiervan. Analoge headsets gebruiken zonder dongelgedoe is gewoon handiger. Je smartphone als afstandsbediening gebruiken voor je TV bijvoorbeeld biedt toch net dat extra gemak. De Mate 20 beschikt net als de Pro over een USB-C poort met een fast charge mogelijkheid. Weliswaar niet zo snel als de Pro echter nog steeds handig voor als je snel wat extra power nodig hebt. Huawei heeft ook een stevige accu in dit toestel geplaatst, een 4000 mAh variant. Net als de Mate 20 Pro is dit toestel lastig leeg te krijgen, twee dagen is peanuts voor dit toestel. Dankzij de optie ‘’Slimme resolutie’’ gaat de Mate 20, naargelang het percentage van je accu, op een slimme manier om met je schermresolutie. Naast de laadpoort heeft de Mate 20 een reguliere speaker ter beschikking. Geen rare foefjes dus zoals de Pro deed met geluid via de behuizing en laadpoort. Op de achterkant van het toestel vinden we het - inmiddels iconische - vierkante cameradesign terug. De Mate 20 heeft drie camera’s tot zijn beschikking, een wide angle van 12 megapixel met f/1.8 lens, een 16 megapixel ultrawide met f/2.2 lens en een 8 megapixel telephoto met f/2.4 lens. Onder deze camera unit zit de vingerafdrukscanner, geen in screen of power knop variant echter snel en accuraat genoeg. Het kloppend hart van de Mate 20 is dezelfde razendsnelle HiSilicon Kirin 980 Octa-core processor als die van de Pro. Huawei heeft de reguliere Mate 20 slechts voorzien van een IP53 rating, dit vind ik persoonlijk jammer. Het toestel had prima over een IP67 of IP68 certificering kunnen beschikken voor het prijskaartje.
 

Dagelijks gebruik en prestaties
 
De Mate 20 is bij mij zeer goed in de smaak gevallen, vooral de lange accuduur en mooie foto’s zijn dikke pluspunten van het toestel. Het is echter wel een onhandiger en minder elegant toestel dan de gemiddelde grote smartphone. Door zijn grote formaat zonder afgerond design neemt de Mate 20 flink wat broekzakruimte in beslag, gelukkig is het toestel wel iets minder dik dan anderen. Zoals ik al aangaf is de accu een groot pluspunt, geen enkele keer heb ik me zorgen gemaakt of ik het einde van de dag wel zou halen. De keren dat ik het toestel tot onder de 5% heb gekregen was ik in de buurt van de snellader, bijna 60% batterij in 30 minuten tijd en je kunt er weer een dag (of twee) tegenaan. De camera mag dan niet zo geweldig zijn als die van de Pro echter hoef je niet te klagen bij dit toestel. Foto’s zijn super levendig en gedetailleerd, de zoomfunctie werkt prima zonder al te veel kwaliteitsverlies en de night mode bewijst maar weer hoeveel AI kan bijdragen aan de kwaliteit van een foto. Of het nu in helder daglicht is, TL verlichting op kantoor of in totale verduistering de AI powered camera van de Mate 20 sleept uit vrijwel elk scenario een prachtige foto.
 
Een feature waar ik ook bij dit toestel minder blij van word is de EMUI skin van Huawei die over Android heen ligt. De fabrikant past Android intensief aan met deze skin waardoor het systeem er niet soepeler op gaat draaien. EMUI 9 is al een verbetering ten opzichte van de 8.0 versie echter is er in mijn ogen nog genoeg aan te tweaken. Zo heeft de camerastand maar drie keuzes voor resolutie, is de macrostand bijna niet te vinden en staan er onnodig veel ‘’reclame apps’’ voorgeinstalleerd. Wie niet genoeg heeft aan het standaard intern geheugen van de Mate 20 (namelijk 128GB), komt voor een verrassing te staan, net als bij de Pro. Een reguliere micro SD kaart gaat helaas niet passen, Huawei heeft samen met Toshiba een eigen variant ontwikkeld, namelijk de NM Memory card. Even groot als een nano simkaart, langzamer dan de reguliere micro SD en bovendien slechter te verkrijgen dan de SD standaard. Waarom de fabrikant tot deze beslissing is gekomen verbaast mij zeer, het zal nooit aanslaan als het niet compatibel is met bestaande apparatuur en al helemaal niet omdat het een slechter alternatief is dan het origineel.
 
De Huawei Mate 20 is momenteel verkrijgbaar voor een prijskaartje van ongeveer 650 euro (op het moment van pulicatie). Hiermee ligt het toestel direct naast de OnePlus 6T of de Pixel 2 XL, twee toestellen met nagenoeg een stock Android ervaring en beide geprezen om hun goede camera’s. Als deze 3 toestellen naast elkaar zouden liggen en ik moest er een kiezen voor dit bedrag ging ik voor de OnePlus. Niet omdat de Huawei Mate 20 of Pixel 2 XL slechte toestellen zijn, maar omdat het design en de UI van de OnePlus mij meer aanspreken dan die van de Mate of Pixel. Stel de prijs zakt nog wat verder tot rond de 550/580 euro, dan is de Mate een perfecte high end middenklasser voor iemand die een groot toestel zoekt met een meer dan respectabele accuduur en een camera waar je bij elke foto weer blij van wordt.
 
Waar de Mate 20 Pro onze keuze was voor beste high-end smartphone van 2018 kan ik datzelfde niet zeggen van de reguliere Mate 20. Het is een fantastisch toestel om te gebruiken, op wat mindere puntjes na zoals de UI. Het is niet DE beste high-end
middenklasser helaas, maar het komt er wel zeer dicht in de buurt.
 
Design en bouwkwaliteit: 8.0
Specificaties: 9.5
Camera: 9.5
OS en UI: 8.0
Accu: 10
Prijs: 6.5
De Huawei Mate 20 scoort een 8.6 op de schaal van Mobile Cowboys. Hieronder nog een aantal foto’s met en van het toestel gemaakt.
 

P.s. de hoesjes voor de Mate 20 serie zijn in ieder geval wel een stuk leuker dan anderen.