Nieuws
31 augustus 2018 - Ron Smeets

Huawei Mate 20 Lite moet de ambitieuze young professional verleiden De eerste en voordeligste telg van de nieuwe Mate Series ligt 10 september in de winkels

Huawei is dit jaar een nieuwe ‘traditie’ gestart waarbij de meest voordelige variant uit de vlaggenschip serie enkele weken voor eerder onthuld en in de winkels gelegd wordt. In maart van dit jaar verscheen de P20 Lite ongeveer twee weken voor de lancering van de P20 Series. Tijdens de IFA heeft Huawei nu de Mate 20 Lite onthuld. Dat toestel zal 10 september al in de winkels verschijnen, ruim een maand voordat de rest van de nieuwe Mate Series gepresenteerd gaat worden.

Betaalbare zakensmartphone voor de young professional
Huawei zegt dat de Mate 20 Lite speciaal ontwikkeld is voor de ambitieuze young professional. Daarom zit hij in een ‘zakenjasje’ en heeft hij de ideale combinatie van beauty en brains. Ik moet altijd wel een beetje lachen als ik dit soort marketing teksten lees.  De Mate 20 Lite is namelijk gewoon de goedkoopste variant van de phablet smartphone serie die elk jaar in de hersft geupdate wordt. Enfin, betaalbaar is hij, vergeleken met de high-end modellen, zeker. De Mate 20 Lite gaat los 399 euro kosten.

Nieuwe AI processor en vier camera’s
Voor dat geld krijg je een smartphone met een 6.3 inch 18:9 full HD+ (1080 x 2340) LTPS IPS scherm en een 2.2GHz octa-core Kirin 710 AI processor met 4GB RAM en 64GB intern geheugen. De Mate 20 Lite heeft twee dual camera’s. Op de achterzijde vind je een 20 + 2 megapixel model terwijl aan de voorzijde een variant van 24 + 2 megapixel geplaatst is. De vingerafdruk scanner zit daar waar je hem van Huawei al geruime tijd verwacht; onder de camera’s aan de achterzijde. Om het toestel minimaal een volle werkdag ‘in leven te houden’ is er een 3750mAh accu ingebouwd. Standaard wordt de Mate 20 Lite voorzien van Android 8.1 Oreo en in de doos zitten behalve het toestel en de USB-C lader ook een headset met 3.5mm audio aansluiting waarvoor je geen verloopstekker nodig hebt om hem in het toestel te pluggen.

Kleurig design
Smartphones waren ooit alleen in zwart, wit of grijs verkrijgbaar. Inmiddels is het een trend geworden om toestellen ook in andere, modieuze, kleuren uit te voeren. Huawei kiest bij de Mate 20 Lite naast zwart ook voor een blauwe en een platinum gouden variant. Daarvan kan de blauwe mij het meest bekoren. Die kleur past volgens mij ook het best bij de jonge ambitieuze professional… ahum. Nee, serieus ik ben wel een voorstander van wat meer kleur in smartphones. Verder is de Mate 20 Lite ontworpen als een typische Huawei met afgeronde hoeken en glas aan zowel de voor- als achterzijde.