Nieuws
16 oktober 2017 - Ron Smeets

Huawei Mate 10 Pro en Lite zien het daglicht in Bayern De standaard Mate 10 werd ook onthuld, maar die komt niet naar Nederland

Vanmiddag onthulde Huawei in een zonnig München de nieuwe Mate 10 familie. Net als vorig jaar, met de Mate 9 en Mate 9 Porsche, zijn ook nu weer twee modellen aangekondigd. In tegenstelling tot vorig jaar krijgen beide Mate 10 varianten, de Mate 10 Pro en Mate 10 Lite, een prijskaartje van ruim onder de 1000 euro. Om dan maar meteen met de deur in huis te vallen. De Huawei Mate 10 Pro prijs wordt 799 euro en de Mate 10 Lite wordt met 349 euro een flink stuk goedkoper en lijkt op het eerste gezicht een bijzonder goede prijs-kwaliteit verhouding te hebben.

Het grootste verschil tussen beide varianten is de processor. De Mate 10 Pro is voorzien van de gloednieuwe, in Berlijn onthulde, Neural (NPU) Kirin 970 AI processor terwijl de Lite versie het moet doen met een 2.36Ghz octacore Kirin 659. Andere verschillen zijn het 6 inch (18:9) OLED scherm van de Mate 10 Pro versus de 5.9 inch (16:9) LCD van de Lite, beiden nagenoeg zonder randen aan boven- en onderzijde. Opvallend is dat de Mate 10 Lite uitgerust is met twee dual lens camera’s. Maar nog opvallender is de resolutie van die camera’s. Aan de achterzijde zit een 16 + 2 megapixel versie en aan de voorzijde heeft het toestel een dubbele camera met een 13 + 2 megapixel lens. Voor nog betere selfie’s, ongetwijfeld. De 2 megapixel tweede lens is volgens Huawei met name bedoeld om meer diepte aan foto’s tot te voegen. De camera van de Mate 10 Pro is weer in samenwerking met Leica ontwikkeld.  Aan de achterzijde zit een 20 +12 megapixel , beiden met een f/1.6 diafragma en optische beeldstabilisatie en aan de voorzijde een 13 megapixel selfie cam. OVerigens werd in München ook de gewone Mate 10 gelanceerd, mar die komt, behalve in Spanje, niet in West Europa op de markt. WIj moeten ons dus 'behelpen' met de Mate 10 Lite en de Mate 10 Pro.

Mate 10 Pro heeft de potentie van een Note8 en iPhone X killer
Het is altijd gevaarlijk om bij de presentatie van een nieuwe smartphone al het predikaat ‘killer’ op het toestel te plakken. Misschien ben ik iets te voorbarig, dat zal tijdens het testen moeten blijken, maar kijkend naar de specs en de prijs denk ik dat de Mate 10 Pro zeker de potentie heeft om een geduchte concurrent voor de Galaxy Note8 en iPhone X te worden. Alleen het feit al dat de Huawei 200 euro goedkoper is dan de Samsung en minimaal 350 euro minder kost dan de iPhone X is daar voldoende reden voor. OK, de Mate 10 Pro mist Face ID unlock en heeft ook geen gebogen scherm, maar de Kirin 970 processor en de Leica camera’s zullen qua prestatiues zeker niet onder doen voor de twee genoemde concurrenten, verwacht ik.

Mate 10 Lite heeft de potentie van een verkoopsucces!
Natuurlijk, de Mate 10 Pro is zo op het eerste gezicht een geweldig toestel en Huawei heeft de afgelopen jaren ook al bewezen dat de Mate serie degelijk ontworpen is en goed presteert. Maar, kijkend naar de prijs-kwaliteit verhouding van de Mate 10 Lite, die letterlijk minder de helft kost van de Pro, dan zou dat zomaar eens het volgende verkoopsucces van de Chinese fabrikant kunnen worden. Het gemis van de Neural processor, iets minder geheugen en een 0.1 inch kleiner scherm, zal voor veel smartphone kopers niet opwegen tegen de 450 euro die je extra uit je zak moet trekken voor de Mate 10 Pro. Ik ben dan ook zeer benieuwd hoe beide toestellen naast elkaar presteren en of ik daarna de conclusie kan trekken dat de Mate 10 Pro zijn geld wel waard is vergeleken met de Mate 10 Lite. Die vergelijking kan ik nu nog niet maken – ik ben nog op het Huawei event in München – maar dat ga ik de komende weken, als beide toestellen beschikbaar zijn, zeker doen!

Specificaties
Op het moment dat ik dit artikel schreef waren nog niet alle specificaties van beide toestellen onthuld. Die zal ik later toevoegen. Hieronder alvast een paar van de Huawei Mate 10 Pro:
- 6 inch 18:9 OLED display
- Kirin 970 AI octa core processor met NPU
- Android 8.0 Oreo met Huawei EMUI 8.0
- 20 + 12 megapixel dual lens Leica camera
- 13 megapixel front camera
- 4000 mAh accu met SuperCharge (snellaad functie)
- IP67 waterdicht en stofvrij

De Huawei Mate 10 Lite
- 5.9 inch 16:9 display
- Kirin 659 octa-core processor (2.4GHz)
-  4GB RAM + 64GB intern geheugen
- 16 + 2 megapixel duo camera
- 13 + 2 megapixel duo camera aan de voorzijde

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.