Nieuws
30 september 2017 - Ron Smeets

Huawei Mate 10 kan zien, denken en leren Volgens Huawei is het GEEN smartphone, maar wat dan wel?

Het duurt nog ruim twee weken voordat de Huawei Mate 10 in München onthuld zal worden. In Berlijn lichtte Richard Yu tijdens de lancering van de nieuwe Hisilicon Kirin 970 AI processor al een tipje van de Mate 10 sluier op. Het zou een bijzondere smartphone worden. De processor heeft een neurale chip voor, zoals Huawei het noemt, ‘on-device-intelligence’. De bijbehorende presentatie waarin de prestaties van de AI Processor beschreven werden beloofde veel goeds.

Gisteren heeft Huawei een teaser video voor de Mate 10 zelf gepubliceerd en daarin wordt de lat voor wat betreft de intelligentie van het toestel nog een stukje hoger gelegd. Volgens Huawei is de Mate 10 namelijk helemaal geen smartphone. Uhm, wat is het dan wel? Nou, in de video wordt het toestel in ieder geval heel erg ‘menselijk’ gepresenteerd. De Mate 10 kan namelijk zien, denken en leren zoals ons.

Rise of the machines?
Pfoeh, dat belooft wat, toch? Van de andere kant; je moet er toch niet aan denken dat je een Mate 10 treft met een ochtendhumeur, of eentje die een baaldag heeft. En dan benoem ik nog maar twee negatieve menselijke karaktertrekjes. Met andere woorden; ik hoop eigenlijk dat de Mate 10 niet zo menselijk wordt als Huawei met deze video laat zien. Ik heb liever geen Terminator in mijn binnenzak. Dan toch liever eentje die op Mr. Data lijkt… Ik zeg; ‘Rise of the machines!’ En nu moet ik ophouden want mijn fantasie slaat op hol. Dat zou overigens ook een slechte eigenschap voor mijn nieuwe Mate 10 zin… op hol slaan ;) Enfin, bekijk de teaser maar en trek je eigen conclusies. Op 16 oktober zullen we dan wel zien hoe de Mate 10 in werkelijkheid er uit ziet en presteert.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.