Nieuws
07 september 2012 - Ron Smeets

Huawei laat smartphones 'opstijgen' in Nederland

Huawei organiseerde gisterenmiddag in de oude verkeerstoren (Wings) van Schiphol haar eerste Nederlandse persmeeting ter gelegenheid van de aftrap van het merk. Of beter gezegd, vanaf nu zullen de nieuwe smartphones en tablets van het Chinese merk opstijgen ;-)

De Huawei (spreek uit Hoe-a-wei) Acsend P1 was natuurlijk begin dit jaar in Barcelona al officieel onthuld, samen met nog een aantal mid-range toestellen en de quad core Ascend D Quad XL. Die laatste verschijnt vanaf begin november in de Nederlandse winkels. De Ascend P1 ligt daar nu al, binnenkort gevolgd door de G300, de Media Pad 7 Lite en de Media Pad 10 (twee tablets).

Huawei trapt af in Nederland

Vooralsnog zijn het allemaal Android toestellen maar Huawei gaf ook aan met een mid range Windows Phone 8 toestel te komen. Wanneer? Daar werd, net als bij Samsung en Nokia, aanvankelijk redelijk geheimzinnig over gedaan. 'Dit jaar' was ook hier het antwoord maar een woordvoerder van Huawei liet zich wel al ontvallen dat we rond 30 september meer zouden horen over de (Nederlandse) Windows Phone 8 plannen van de Chinese fabrikant. Net als bij Nokia en Samsung heeft deze geheimzinnigheid te maken met het feit dat Microsoft eerst Windows 8 en Windows Phone 8 officieel wil lanceren voordat de fabrikanten 'los gaan' met hun toestellen. Bovendien wordt algemeen aangenomen dat Nokia, als bed-buddy van Microsoft ;-), wellicht de primeur mag pakken.

Tijdens de persmeeting van Huawei werd ook een leuk filmpje getoond (zie hieronder) waarin de fabrikant de uitspraak van haar merknaam in Nederland toelicht. Op straat werd aan verschillende voorbijgangers gevraagd de naam, zonder uitleg vooraf, uit te spreken. De meeste mensen struikelden over de naam. Ook ik heb, in Barcelona, al eens aan een medewerker van Huawei gevraagd hoe je de naam nu precies moet uitspreken. In China zeggen ze 'Chwaa-Weeeii'. In Engelstalige landen is het 'Waa-Wei'. Hier in Nederland wordt het dus Hoe-a-wei.

Op de volgende pagina vind je de specs van de Ascend P1 en wat summiere informatie over de Media Pad 7 Lite en de Media Pad 10, twee Android tablets van Huawei die ook in de winkels zullen verschijnen.

VIdeo via

De Huawei Ascend P1

De Huawei Acscend P1 wordt een toestel in de categorie van de Samsung Galaxy S II, zoals Huawei dat zelf zegt. Hij heeft onder andere een dual core processor op 1.5GHz en is met 7.69mm erg dun. Het 4.3 inch scherm is een Super AMOLED versie. Standaard wordt de Acscend P1 uitgerust met Android 4.0 (ICS) maar een update naar Jelly Bean zal ook beschikbaar komen. Wanneer? Dat is momenteel nog niet bekend. Verder wordt de Ascend P1 uiteindelijk ook voorzien van Huawei's eigen 'Emotion UI'. Meer daarover kun je zien in mijn video die ik tijdens de IFA maakte.

Huawei presenteerde ook twee Android tablets. De Media Pad 7 Lite is een, zoals de naam al doet vermoeden, 7 inch tablet. Deze weegt slechts 380 gram en past, net als de Nexus 7 en andere kleinere tablets, in je binnenzak.

De Media Pad 10 is een 10 inch tablet met een quad core processor en met 8.8mm ook erg dun. Het IPS scherm heeft een resolutie van 1920 x 1200 pixels en kan dus ook full HD content weergeven. Met 598 gram is deze tablet nagenoeg even zwaar als de meeste '10 inch concurrenten'.

Enkele foto's van de Ascend P1: Huawei-Ascend-P1-Front2 Huawei-Ascend-P1-Side Huawei-Ascend-P1-Front-Back Huawei-Ascend-P1-Back-Wit

Technische specificaties
- Afmeting: 7.69mm x 64.8mm x 129mm
- 4.3-inch super AMOLED 960 x 540 touch screen met Corning® Gorilla® Glass
- Dual-core 1.5GHz TI OMAP 4460 Cortext-A9 processor
- SGX 540 graphic processor
- Android 4.0 Ice Cream Sandwich OS
- Batterij: 1800mAh
- Gesprekstijd: 10,8 uur (2G) en 7,7 (3G)
- Stand-by tijd: 320 uur (2G) en 235 uur (3G)
- 5.1 surround sound met Dolby Mobile 3.0 Plus
- 8-megapixel BSI rear-facing camera met AF, 1080p HD video capture
- 1.3-megapixel HD front-facing camera, 720p video capture
- Dual flash LED en HDR effectoptimalisatieHuawei Ascend P1
-  WiFi 802.11b/g/n
- Bluetooth 3.0
- Ondersteunt UMTS 5 Bands 850/900/AWS/1900/2100MHz en GSM 4 Bands
- 1GB RAM en 4GB ROM

Aanvullende kenmerken
- MHL-HDMI aansluitingen
- Dubbele microfoon met ruisonderdrukking
- Ondersteunt locatiebepaling, omgevingslicht, eCompass, accelerometer, gyro-sensoren
- Editing and software for PowerPoint
- DLNA ondersteuning
- Verkrijgbaar in metallic zwart en keramische wit

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.