Nieuws
25 augustus 2014 - Ron Smeets

Huawei gelooft niet (meer) in Windows Phone en Tizen

Toen Huawei begin vorig jaar de Ascend W1 presenteerde; een Windows Phone toestel met een prijskaartje van 149 Euro leek de fabrikant daarmee een kans te kunnen gaan grijpen in het instap smartphone segment. Helaas voor de Chinese fabrikant, die toen nog niet echt bekend was, kwam Nokia enkele weken later met de Lumia 520 op de proppen. Dat toestel was net zo goedkoop, maar er prijkte wel de naam Nokia op.

Inmiddels lijkt het er op dat de fabrikant geen toekomst meer ziet in de combinatie Windows Phone en Huawei. CEO Richard Yu liet zich in een interview ontvallen dat Huawei twee jaar geld heeft toegelegd op de Windows Phone toestellen. Een opvolger van de Ascend W1 zit voorlopig dan ook niet meer in de plannen.

Het tweede OS waar Huawei haar handen niet aan wil branden is Tizen. Yu zei tegengeover de Wall Street Journal dat de fabrikant door diverse providers benaderd is met de vraag om toestellen te gaan ontwikkelen met dat nieuwe OS.

Sterker nog, enige tijd geleden liet Huawei nog weten de optie van Tizen als tweede (of derde) OS serieus te overwegen. Yu is nu dus een andere mening toegedaan. Volgens de Huawei topman heeft Tizen geen schijn van kans meer om in de huidige smartphone markt, waar Android en IOS bijna 95% marktaandeel verdelen, voet aan de grond te krijgen.

Heel blij is Yu daar overigens niet mee want het betekent voor Huawei dat ze alleen nog Android toestellen zullen maken. "Dat is enigszins zorgwekkend, maar we hebben geen keus. Klanten zijn bijna niet te overtuigen om een Windows Phone toestel te kopen en Tizen is bij voorbaat al kansloos. Gelukkig hebben we een hele goede relatie en samenwerkingsverband met Google", aldus Yu.

Bron: WSJ (betaalde link)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.