Nieuws
15 augustus 2018 - Ron Smeets

Huawei en Nokia winnen EISA Awards, maar NOA ook! Het is nauwelijks nog te geloven dat de EISA Awards onafhankelijk uitgedeeld worden

Vandaag maakte de EISA de winnaars van de gelijknamige Awards bekend. In de diverse smartphone categorieën gingen alle noemenswaardige prijzen naar Chinese telefoons. Waar ik enkele jaren geleden al meerdere keren schreef dat de Chinezen er aan zouden komen lijken ze nu definitief gearriveerd te zijn. Dat is natuurlijk geen groot nieuws meer, maar bijzonder is wel dat de jury van de EISA dit jaar alleen nog maar Chinese smartphones lauwert. Moge de beste winnen lijkt echter niet meer het belangrijkste criterium te zijn. Zeker wanneer een totaal onbekend merk als NOA een van de belangrijkste Awards wint. Rondom de EISA Awards – zeker die voor smartphones – wordt al jaren gespeculeerd of die nog wel zo onafhankelijk zijn. Boze tongen beweren dat de Awards letterlijk te koop zijn. Dat is natuurlijk een gewaagde aantijging maar de prijsverdeling van dit jaar maakt het wel heel moeilijk om nog in volledige onafhankelijkheid te geloven.

Huawei wint voor de zesde keer ‘Beste Smartphone van het Jaar’
De EISA Award voor Beste Smartphone van het Jaar werd voor de zesde keer in evenzoveel jaar in de wacht gesleept door Huawei. De P20 Pro werd door de jury aangewezen als de beste smartphone van dit jaar. Op zich kan ik daar wel mee leven, maar het is toch enigszins verdacht dat Huawei deze prijs nu al zes keer op rij wint. De P20 Pro is zonder enige twijfel een van de beste smartphones van 2018 en als je de prijs-kwaliteit verhouding even buiten beschouwing laat dan is de Award zeker te billijken. Dat zou ook gelden als EISA dit jaar gekozen zou hebben voor de Galaxy S9+ of de Xperia XZ2. Vreemd is wel dat de jury enkele jaren geleden juist de Huawei smartphones prees vanwege de prima prijs-kwaliteit verhouding van – bijvoorbeeld – de P7 en P8. Tegenwoordig zijn de vlaggenschepen van Huawei net zo duur als die van Samsung en Apple. In dat kader is het dan op z’n minst een beetje raar dat niet een van die andere – minstens even goede – merken een keertje met de prijs er vandoor gegaan is. Enfin, van Apple is bekend dat ze aan geen enkele ‘onafhankelijke’ prijsuitreiking meedoen en daar al zeker niet voor willen betalen. Samsung is al wereldwijd smartphone marktleider dus die hoeven zich niet meer de markt in te kopen. Zo zou je de jarenlange hegemonie van Huawei bij de EISA Awards kunnen verklaren.

Honor ook in de prijzen
Zeker als je bedenkt dat het tweede merk van Huawei ook in de prijzen gevallen is. De Honor 10 is namelijk uitgeroepen tot de Lifestyle Smartphone van het Jaar. Dat is op z’n minst een beetje een wazige of wollige categorie. Wat is een Lifestyle smartphone? Met goede (selfie) camera’s? Gebruiksvriendelijke social media apps? Een stijlvol design? Dan weet ik nog wel een paar toestellen die voor deze prijs in aanmerking kunnen komen. En die de Honor 10 nog zouden verslaan ook. Natuurlijk, design, ontwerp en ‘lifestyleness’ zijn – zoals gezegd – wollige criteria die makkelijk naar een bepaald toestel toe te praten zijn. Bovendien is smaak ook een niet te onderschatten factor. Enfin, je zou kunnen beweren dat Huawei de EISA Award voor de Honor 10 als package deal bedongen heeft. Maar dan begeef ik mij weer op glad ijs. Kortom, de Honor 10 zou deze categorie ook zonder financiële hulp hebben kunnen winnen.

HMD had (of heeft) de EISA Award voor de Nokia 7 Plus niet hoeven kopen
Dat de Nokia 7 Plus - inmiddels ook van Chinese makelij – de EISA Award voor de beste Consumer Smartphone in de wacht gesleept heeft is meer dan terecht. Qua prijs-kwaliteit, specs, prestaties en design is de Nokia 7 Plus verreweg de beste smartphone van 2018 tot nu toe (altijd een slag om de arm houden ;) ), zoals ik in mijn review ook al meldde. Prima camera’s, zeer goede accu, degelijke bouwkwaliteit, fraai ontwerp en vooral een heel, heel vriendelijke prijskaartje! De afgelopen weken heb ik al zes vriend(in)en die in de markt waren voor een nieuwe smartphone een of enkele dagen met de Nokia 7 Plus laten ‘spelen’. Ze hebben het toestel uiteindelijk allemaal gekocht en voor zover ik nu weet zijn ze ook allemaal razend tevreden. En dat voor nog geen 400 euro!

EISA verliest onafhankelijke geloofwaardigheid met de NOA Element N10
Het bewijs dat EISA Awards te koop zijn levert de organisatie met de NOA Element N10. Nu zullen er ongetwijfeld lezers zijn die dit merk kennen, maar die zijn op de vingers van een of twee handen te tellen. In mijn omgeving en telecom netwerk – en ik heb een collega die bijna alle Chinese (namaak) en andere exotische smartphone merken kent – heb ik in zes uur tijd letterlijk nog niemand gevonden die het smartphone merk NOA al kende. Kort zoekwerk wees uit dat het een Kroatisch merk is wiens toestellen uit de krochten van een of andere Chinese OEM fabriek komen. Zoals merken als Wiko en Kazam dat ook doen of deden. Welnu, de NOA Element N10 is volgens de EISA dit jaar wel de beste budget smartphone voor Europa. Laat staan dat die breed te koop is. Schijnbaar zijn de Wiko View2, Motorola Moto G6 (Plus), Alcatel 5 en Nokia 5.1 of 3.1 allemaal slechtere keuzes als je de jury van de EISA moet geloven. Belachelijk! Nog los van het feit dat deze NOA aan de voorzijde een schaamteloze – maar slechte - iPhone X kloon is. Maar goed, ik moest vanochtend ook wel heel erg lachen om het artikel dat Tim Wijkman van GSM Helpdesk schreef. Hem was ook opgevallen dat de Award keuzes van de EISA niet heel erg veel onafhankelijkheid meer uitstralen.