Nieuws
05 juli 2016 - Ron Smeets

Huawei doet een 'Nokiaatje' met een foto Kiekje werd niet geschoten met de P9 maar een camera die tien keer zo duur is

Enkele jaren geleden kreeg Nokia de hoon van de hele wereld over zich heen toen bleek dat de fabrikant een demo video voor de optische beeldstabilisatie van de Lumia 920 geschoten was met een professionele camera setup en niet niet toestel zelf.

Huawei heeft nu een vergelijkbare blunder gemaakt, met een vergelijkbaar excuus kort nadat het 'bedrog' aan het licht kwam. Het betreft een fraaie foto van een model. Dat kiekje zou dus naar verluidt met de Huawei P9 gemaakt zijn. Hoewel dat toestel twee prima camera's aan boord heeft bleek uit de EXIF data al snel dat de foto niet met de P9 maar met een Canon EOS 5D Mark III gemaakt werd. Een camera die ongeveer tien keer zo duur is dan de Huawei P9 en natuurlijk ook veel beter.

De Huawei (PR of Social Media) medewerker die het betreffende kiekje online zette was vergeten dat veel Social Media en foto sires de EXIF data van foto's die gepost worden ongemoeid en bereikbaar laten.

Nokia haastte zich enkele jaren geleden met een verklaring dat de fabrikant met de OIS video wilde laten zien waar de Lumia 920 toe in staat zou zijn. Die video werd gemaakt voordat de Lumia 920 'klaar' was en mede daarom werd een professionele camera gebruikt. Ze waren dat alleen tijdens de presentatie en daarna even vergeten erbij te vermelden.

Het excuus van Huawei lijkt in sommige opzichten veel op dat van Nokia uit 2012. De foto werd namelijk gemaakt toen ze een commercial voor de P9 opnamen. Daarvoor werd inderdaad geen P9 gebruikt en dat hadden ze beter moeten vermelden toen het kiekje online ging. Tsja, net zo'n slap excuus als Nokia dus. Was het 'bedrog' niet ontdekt, dan had Huawei (en destijds ook Nokia) nooit uit zichzelf gereageerd. Daar durf ik met een gerust hart een P9 foto op te verwedden ;)

Het statement van Huawei:
It has recently been highlighted that an image posted to our social channels was not shot on the Huawei P9. The photo, which was professionally taken while filming a Huawei P9 advert, was shared to inspire our community. We recognise though that we should have been clearer with the captions for this image. It was never our intention to mislead. We apologise for this and we have removed the image.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.