Toestellen
06 oktober 2012 - Ron Smeets

Huawei Ascend D1 Quad XL begin november in de winkels

Het toestel werd in februari al, vol trots, door Huawei in Barcelona gepresenteerd. Op dat moment was het volgens de fabrikant de snelste quad core smartphone ter wereld. Toen werd echter ook al bekend dat het nog wel even zou duren voordat we de Ascend D Quad in de winkels zouden gaan zien.

Welnu, gisteren heeft Huawei bekend gemaakt dat het toestel, die uiteindelijk de Ascend D1 Quad XL zal gaan heten, vanaf begin november in de Nederlandse winkels zal liggen.

In februari meldde Huawei dus zwanger te zijn van een supersnelle quad core smartphone. De bevalling is bijna negen maanden later ;-) De voornaamste reden voor de (lange) draagrijd ligt in het feit dat de Chinese fabrikant bij de ontwkkeling van het toestel gekozen heeft om een eigen processor te 'bouwen'. Dat is dus een 1.4GHz quad core model geworden (de K3V2). Of dat nu ook nog de snelste quad core processor is zal moeten blijken. Kijkend naar de kloksnelheid niet, maar dat zegt niet altijd alles.

De Ascend D1 Quad XL wordt standaard geleverd met Android 4.0 ICS, maar in Berlijn liet de fabrikant al weten dat een upgrade naar Jelly Bean (Android 4.1) ook in het verschiet ligt. Waarschijnlijk begin 2013. Dan zal ook de nieuwe, eigen ontwikkelde, Emotion UI uitgerold worden.

Een positieve verrassing is het prijskaartje van de Ascend D1 Quad XL. Hij gaat, los, namelijk 499 Euro kosten (adviesprijs) en daarmee is het toestel beduidend goedkoper dan de meeste van zijn (quad core) concurrenten zoals de Galaxy S III, de HTC One X PLUS en de iPhone 5. Qua kleur heb je dezelfde keuze als de T Ford uit de jaren 20 van de vorige eeuw: zwart ;-)

De Huawei Ascend D1 Quad XL is onder andere voorzien van de volgende specs:
- 4.5 inch HD display (1280 x 720 pixels) van Toshiba
- Android 4.0 ICS
- 8 megapixel camera met full HD (1080p) video opname functie
- 1.3 megapixel front cam
- 8GB intern geheugen
- microSD geheugenkaart optie (max. 32 GB)
- Dolby Mobile 3.0 (surround) sound
- 2600 mAh accu
- 145 gram
- 11.5mm 'dun' 

Overigens is de Ascend D1 Quad XL wel een ietwat ander toestel dan het model, de Ascend D Quad, die in Barcelona getoond werd. Hieronder kun je twee afbeeldingen zien. Op de eerste staat de D Quad en de tweede toont de D1 Quad XL. Die laatste heeft een grotere accu en de achterzijde is helemaal vlak. Bij de D Quad zat een 'bobbeltje' aan de onderzijde (over de hele breedte) zoals de Ascend P1 dat ook heeft.

Huawei-Ascend-D1-Quad-XL Huawei-Ascend-D1-Quad-XL-a

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.