Column
04 juni 2010 - Redactie StyleCowboys

HTC's TouchPro2 ROM, alles behalve "Quietly Brilliant"

HTC’s slogan “Quietly brilliant” Is bij menig HTC Touch Pro 2 gebruiker niet van toepassing. Het lijkt er zelfs op dat ze bij HTC met elke nieuwe ROM die ze uitbrengen, meer problemen in het toestel verstoppen, dan functionaliteiten of gebruikersgemak.

Ik weet dat bovenstaande een scherpe uitspraak is, maar de HTC TP2 gebruikers kennen de volgende situaties vast wel:

Een gigantisch  langzaam telefoontoestel met zo nu en dan een vastloper en welke zelfs met de nieuwste updates, zo af-en-toe volledig op een zwart scherm gaat en nergens meer op reageert. (ook wel SOD = Sleep Of Death)
050308windows_upgrade
Als eigenaar van zo’n telefoontoestel kun je natuurlijk je toestel verkopen, niet upgraden, aan een goed doel geven, wachten tot er nog een betere update uit komt, óf overstappen op een “Custom ROM”. (Een zelfgemaakt besturingssysteem door een fanatieke thuis-hobbyist.)

Dit laatste is wat ik ben gaan doen, het flashen van mijn mobiele telefoon en het installeren van custom ROM’s. Hierbij is het belangrijk om te weten dat HTC het gebruik van custom ROM’s eigenlijk niet zo leuk vind. Het risico bestaat namelijk dat zo’n onofficiële/custom ROM, niet goed op de betreffende telefoon werkt en problemen veroorzaakt.  Maar laten we eerlijk zijn: De officiële HTC ROM werkt zelf al helemaal van geen meter, dus veel risico op een slechter werkend toestel zal je niet lopen.

Echter, de meeste custom ROM’s op het internet lopen wel degelijk! De snelheid is in de meeste ROM’s flink verbeterd, evenals de functionaliteit en het gebruikersgemak.
Dus mijn brandende vraag:

“Waarom kan HTC niet voor elkaar krijgen, wat de thuishobbyisten wel lukt?”

Ik draai op het moment van schrijven de nieuwste versie van de Engelstalige “Energy ROM.”
Dit is de internationaal meest gebruikte custom ROM gebaseerd op de officiële HTC ROM, maar dan met een aantal aanpassingen waardoor het toestel niet alleen sneller, maar ook stabieler loopt. Van de Energy ROM's zijn vijf verschillende uitvoeringen, zie plaatje hieronder. lars1
Uiteraard zijn er ook Nederlandstalige ROM's (met o.a. TMF en TomTom voorgeïnstalleerd)
te vinden op het internet, echter zijn deze naar mijn mening nog niet zo geperfectioneerd als de Engelstalige versies.

Mijn advies voor iedereen die problemen heeft met de TouchPro2 is dan ook om eens te gaan kijken naar de mogelijkheden van het Flashen. Omdat ik niet de juridische mogelijkheden ken betreft het plaatsen van een handleiding om je telefoon te flashen, lijkt het mij verstandiger dat de geïntereseerde hun informatie rechtstreeks van het XDA forum afhalen.

Let op: Om een Custom ROM te installeren, moet je eerst eenmalig je telefoon unlocken met Hard-SPL unlocker. Daarna kun je zelf een ROM uitzoeken en heb je binnen 10min. een soepel lopend telefoontje.

Over de auteur: Redactie StyleCowboys
 
De redactie van Stylecowboys is te bereiken via redactie@stylecowboys.nl