Nieuws
03 maart 2014 - Ron Smeets

HTC's geven ongebruikte processortijd aan de wetenschap

In de jaren 90 werd Seti@Home ineens heel populair, een project dat nog steeds bestaat en waarmee iedereen met een internetverbinding kan meedoen aan de zoektocht naar buitenaards leven. Op het moment dat je computer even niets te toen had werd zijn rekenkracht gebruikt voor het analyseren van data die uit het helal opgevangen was. Naar mijn weten is hiermee tot op de dag van vandaag nog geen buitenaards leven ontdekt.

HTC heeft nu iets vergelijkbaars bedacht, maar dan met de ongebruikte processortijd en rekenkracht van de Taiwanese smartphones. Dit keer is niet de zoektocht naar buitenaards leven de drijvende kracht achter het project, maar onderzoek naar en het oplossen va medische en maatschappelijke vraagstukken.

Dat klinkt in ieder gevan al een heel stuk meer '21e eeuw' dan het zoeken naar ET ;-) Volgens HTC kunnen 1 miljoen HTC One's evenveel rekenkracht genereren als een van de 30 supercomputers die onze wereld rijk is; één PetaFLOP. "Dit kan ertoe bijdragen dat onderzoekscycli van wetenschappers drastisch worden verkort. Een voorbeeld is IBM’s World Computing Grid, waarbij deelnemers de ongebruikte rekenkracht van hun computer, telefoon en/of tablet in kunnen zetten voor belangrijk humanitair onderzoek. Tot op heden heeft dit project bijna 900.000 jaar aan verwerkingstijd voor baanbrekend onderzoek opgeleverd", aldus het persbericht van HTC.

Als je mee wilt doen aan dit project, dan moet je de HTC Power To Give app (Google Play link) installeren op je HTC One (ook de One S, X, V en Mini) of een HTC Butterfly (S). Wees gerust, de processorkracht wordt alleen gebruikt wanneer het toestel aan een lader hangt en verbonden is met een WiFi netwerk. Dit om hoge data-rekeningen en lege accu's te voorkomen. Het project staat nog in de zogenaamde 'beta-schoenen'. De komende maanden zal de app ook beschikbaar komen voor Android smartphones van andere merken, aldus HTC.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.