Nieuws
17 januari 2008 - Redactie MobileCowboys

HTC weigert softwareprobleem op te lossen

HTC, een van ’s werelds grootste producent van PDA’s blijkt niet in bereid om drivers te releasen voor hun modellen met een Qualcomm MS7200 chipset. Het directe gevolg is een enorme achteruitgang in videoprestaties in verhouding tot oudere modellen van deze fabrikant.

De nieuwste modellen van HTC, waaronder de TyTNII, Touch Cruise, Touch Dual en S730 beschikken onder andere over deze chipset. De chipset zelf is uitgerust met een dualcore processor en een onafhankelijk videoprocessor. De LG KS20 blijkt deze functies ook ten volle te benutten wat resulteert in uitmuntende prestaties.

Het probleem zit in het feit dat HTC niet bereid is een driver uit te brengen die gebruikt maak van oa. De openGL ES en D3D hardware functies van de chipset. Ondertussen hebben duizenden HTC bezitters hun probleem bij HTC aangekaart, maar tot heden zonder resultaat.

De problemen uiten zich vooral bij het afspelen van video’s. Tot nu toe is het niet mogelijk om bijvoorbeeld een divX af te spelen zonder het bestand eerst te moeten comprimeren. Daarnaast kunnen ook geen 3D games op deze HTC toestellen gespeeld worden. Iets dat wel tot de mogelijkheden van de Qualcomm chipset behoort, mits de juiste driver(s) aanwezig zijn, natuurlijk.

Verder spelen de problemen ook op bij de camera's van de toestellen op het moment dat foto's genomen worden bij minder licht (bijv. binnen of 's avonds). De framerate die de camera dan heeft staat het maken van normale foto's dan in de weg. Zie hiervoor ook de video onder dit bericht.

Tot slot blijkt het probleem ook merkbaar in alledaagse situaties, zo valt er in PIE niet op een normale manier te scrollen, en heeft het toestel seconden nodig om over te schakelen van portrait naar landscape mode als men het toestel openschuift.

Ondertussen lopen er enkele acties op internet om wat aan het probleem te doen en enkele gedupeerden hebben zich verenigd op HTCDriver dot com. Hier vind je meer informatie en links naar discussies over de problemen van HTC toestellen in combinatie met een Qualcomm chipset.

Dus als je van plan bent (of was) om een nieuwe HTC aan te schaffen en je vind bovenstaande video-, game- en camera features belangrijk dan zou ik nog even goed nadenken!

Thanx René!Gerelateerde links:
HTC brengt patch uit voor de Touch en WM 6 rom voor de TyTN
Omzet van HTC groeit minder hard dan verwacht
Niet werkende GPS module in de HTC Trinity
Geheugenlek in HTC S730 wacht op firmware update
Over de auteur: Redactie MobileCowboys
 
De redactie van Mobilecowboys. Wil je iets melden of vragen neem dan contact op via: redactie@mobilecowboys.nl