Nieuws
23 mei 2018 - Ron Smeets

HTC U12+ ziet het daglicht Vernieuwde Edge sense en eindelijk ook weer een dual camera voor een HTC

HTC heeft zojuist de U12+ aan de wereld getoond. Het is de opvolger van de U11+ die amper een half jaar geleden onthuld werd maar, belangrijker nog, het wordt dit jaar de enige high-end smartphone die HTC gaat uitbrengen. Er komt dus geen ‘standaard’ U12 of U12 Life. De Taiwanese fabrikant bevestigde dat tijdens een pre-briefing voor de U12+ daags voor de lancering. Vrijwel alle details en specs van de HTC U12+ lagen al enkele dagen op straat maar er is toch nog wel wat nieuws te melden.

Geen echt fysieke knoppen meer maar Edge Sense feedback
HTC heeft de Edge sense technologie verder doorontwikkeld waardoor je nu nog meer functies kunt bedienen door simpelweg in de zijkant van het toestel te knijpen of er op te tikken. Ze noemen het Edge Sense 2. De meest opvallende nieuwe feature daarvan is het verdwijnen van de fysieke knoppen op de zijkant van het toestel. De lock/aan-uit knop en de volumetoetsen zijn wel nog zichtbaar maar het zijn letterlijk verdikkingen van het metaal in de rand van het toestel en dus volledig in de behuizing verwerkt. Op het moment dat je de knoppen ‘indrukt’ voel je wel een feedback maar fysiek bewegen ze niet meer. Net als bij het knijpen in het toestel voor het opstarten van, bijvoorbeeld, de camera, zijn nu ook alle knoppen onderdeel van de Edge Sense bediening. Bijkomend voordeel hiervan is dat het toestel makkelijker waterdicht te maken en te houden is omdat de knoppen niet meer bewegen en er geen kieren meer zitten tussen die knoppen en de behuizing. En ja, de HTC U12+ is dus ook waterdicht (IP68).

De knoppen op de HTC U12+ zijn in de behuizing verwerkt en worden bediend door er op te drukken, net zoals alle andere Edge Sense functies.

Eindelijk ook een dual camera; en dan gelijk twee
Verder is de HTC U12+ de eerste high-end HTC met een serieuze dual camera aan de achterzijde. De fabrikant experimenteerde daar al eens mee bij de One M8 maar dat was toen bepaald geen succes. Het bokeh effect van dat toestel leidde meestal tot vervormde, wazige, foto’s. Die mislukking zal ongetwijfeld een van de redenen zijn waarom HTC nu pas weer met een dual camera op de proppen durft te komen. De fabrikant moet gedacht hebben dat ze, als soort van compensatie voor het lange wachten op een dual camera, dan gelijk maar twee dual camera’s in de U12+ stoppen. Aan de voorzijde heeft het toestel namelijk ook een dubbele selfie camera. Die wordt overigens ook gebruikt voor de gezichtsherkenning tijdens het ontgrendelen. Door het gebruik van twee camera’s kan het gezicht beter en accurater ‘gescand’ worden. Dat verhoogt de mate van beveiliging van de gezichtsherkenning, maar HTC zegt er wel bij dat het gebruik van een vingerafdruk voor het ontgrendelen nog altijd de meest veilige methode is. Volgens HTC worden de review exemplaren van de U12+ nog voor het eind van deze maand geleverd en dan ga ik die camera’s natuurlijk uitgebreid testen en vergelijken met zijn directe concurrenten. HTC meldde ook nog dat de dual camera van het toestel bij DXO Mark een score van 103 punten ontvangen. Daarmee is het na de Huawei P20 Pro de nummer twee geteste smartphone camera van dit moment. HTC zelf roept dat het de best geteste dual camera smartphone is omdat de P20 Pro natuurlijk drie camera’s op de achterzijde heeft. 

Prima specs
Zoals gezegd waren de meeste specs van de HTC U12+ al op straat komen te liggen. Positief vind ik het feit dat HTC ervoor gekozen heeft het toestel standaard van 6GB RAM en 64GB  geheugen te voorzien. Er is ook een 128GB versie, maar die komt waarschijnlijk niet naar Nederland. Voor nog meer geheugen kun je een microSD kaart gebruiken van maximaal 2TB. Het Super LCD6 display zag er tijdens de korte hands-on die ik gisteren had ook prima en zeer helder uit. Af fabriek zal de U12+ op Android Oreo 8 draaien, maar HTC beloofd nu al dat er zeker ook een upgrade naar Android P komt. Laten we hopen dat die dan ook redelijk snel arriveert nadat de nieuwe Android versie beschikbaar is. Het update beleid van de meeste concurrenten van HTC is een puntje van aandacht (ahum) en een kans voor fabrikanten als HTC om het beter te doen! Nokia is een prima voorbeeld daarvan. Een goed, snel en up-to-date update beleid wordt steeds belangrijker.

Nieuwe Boomsound en klankkast audio
HTC gaf tijdens de presentatie ook hoog op over de audio kwaliteiten van U12+. De Boomsound is luider en volumineuzer dan ooit dankzij Qualcomm’s aptX HD audio toevoeging. Verder zijn de speakers van het toestel zo geconfigureerd dat je elke holle kast of ruimte (niet te groot natuurlijk) als klankkast kunt laten fungeren. Dat is zeker ook iets wat ik ga uitproberen. Ik kan me er wel iets bij voorstellen, maar ben benieuwd hoe goed het werkt. Over het algemeen ben ik nog steeds van mening dat het gebruik van de ingebouwde speakers van welke smartphone dan ook, de kwaliteit van het geluid en de muziek niet ten goede komen. Er is nog altijd een wereld van verschil tussen de speakers van het toestel en het gebruik van een headset of externe (Bluetooth) luidspreker.

Er is ook weer een half doorzichtige variant
De HTC U12+ wordt in drie kleuren gemaakt. Standaard zwart, een Flame Red uitvoering die van kleur veranderd als het licht er op schijnt en een half doorzichtige donkerblauwe uitvoering. Bij die laatste is weer een deel van de ‘ingewanden’ van het toestel te zien (foto in de header en helemaal onderaan dit bericht). Vorig jaar was dat de NFC sensor die aanvankelijk verward werd met een draadloze lader. Dat had de U11+ niet en ook de U12+ kan niet draadloos opgeladen worden, helaas. HTC ziet daar nog niet het echter voordeel van in en de fabrikant wil daarom dan ook nog geen concessies doen aan het design en de dikte van toestellen wanneer draadloos opladen toegevoegd zou worden. Een beetje een drogreden als je het mij vraagt.

HTC houdt het prijskaartje nog ietwat binnen de perken
De HTC U12+  is dus vandaag onthuld, maar hij verschijnt medio juni pas in de winkels. De advies verkoopprijs van het toestel wordt 799 euro. Daarmee is de HTC U12+ in vergelijking met haar directe concurrenten relatief het goedkoopst. OK, het scheelt maar 50 tot 150 euro, maar toch. Dat gezegd hebbende vind ik het nog heel veel geld voor een HTC. De Taiwanese fabrikant hoort, net als LG en Sony, niet meer bij de top van de smartphone wereld. Ze zouden er goed aan doen om, net als Nokia, hun toestellen wat vriendelijker te prijzen zodat ze op dat vlak de strijd met Samsung, Huawei en Apple kunnen winnen. 

Alle specs van de HTC U12+
- 6 inch Quad HD+ (2880 x 1440) 18:9 Super LCD6 display
- 2.8GHz Qualcomm Snapdragon 845 octa core processor
- 6GB RAM, 128GB intern geheugen + microSD kaart support (max. 2TB)

Dual camera:
- 12 megapixel f/1.75, 25mm UptraPixel 4 sensor met autofocus en optische én electronische beeldstabilisatie
- 16 megapixel f/2.6 tele sensor met 2 x optische zoom en 10 x digitale zoom
- Dual LED flitser, real time Bokeh effect, 4K video opname en slowmotion (max. 240fps @1080p), laser autofocus

Dual front camera:
- 2 x 8 megapixel f/2.0 sensor, HDR Boost, Bokeh effect, Schermflitser

- Android Oreo 8.0 incl. Project Treble support
- HTC Sense met Edge Sense 2 UI
- 3500 mAh accu, QuickCharge 4 support
- 4G LTE tot max 1200Mbps
- Bluetooth 5.0, Dual band WiFi support, NFC, GPS, A-GPS
- USB 3.1 Type C (ook voor bekabelde headsets)

- HTC Boomsound HiFi, Qualcomm aptX HD audio
- Dual nano SIM (2 x SIMkaart of 1 SIM en 1 microSD)
- Edge Sense 2, nabijheidssensor, kompas, gyroscoop
- Vingerafdruk scanner, Gezichtsherkenning (dual front camera)
- Afmetingen: 156.6 x 73.9 x 8.7 - 9.7mm
- Gewicht: 188 gram