Nieuws
02 november 2017 - Ron Smeets

HTC U11+ en U11 Life maken van de U11 een hele serie De U11+ heeft verbeterde specs en dunne randen, de U11 Life is compact en goedkoop

HTC heeft zojuist twee nieuwe smartphones in de U11 serie, want daar mag je nu wel van spreken, gepresenteerd. De meest interessante is de 6 inch HTC U11+ die behalve een groter, nagenoeg randenloos, scherm en meer Edge Sense (Squeeze) functies en ook in een half doorzichtige uitvoering in de winkels gaat verschijnen. De HTC U11 Life is een compactere versie van de U11 die vooral een heel stuk voordeliger is. Beide toestellen komen nog voor het eind van dit jaar naar Nederland. De U11 Life nog deze maand (eind november), dus voor Sinterklaas en de U11+ zal in de loop van december verschijnen, maar wel voor de Kerst. De advies verkoopprijzen zijn respectievelijk 349 euro voor de U11 Life en 799 euro voor de U11+.

Halfdoorzichtig, maar wat je ziet is niet de draadloze lader
Ik kon beide toestellen al even van dichtbij bekijken en daarbij viel vooral de U11+ met de halfdoorzichtige achterkant op. Translucent Black noemt de fabrikant die uitvoering. Nu moet je niet denken dat daardoor de accu en andere onderdelen zichtbaar worden. Nee, feitelijk zie je alleen een soort van spoel met platte koperen draden. In eerste instantie dacht ik, en anderen met mij die ook bij de HTC presentatie waren, dat dit de draadloze lader van de U11+ was. Helaas, die functie zit er niet in. De ‘spoel’ blijkt namelijk gewoon onderdeel van de NFC connectivity te zijn. Een leuke gimmick maar niet echt iets waar je een heel erg warm gevoel van krijgt ;) Overigens is er wel een manier om iets meer van de binnenkant van de U11+ te zien. Als je met een felle lamp op de achterzijde schijnt (zie de foto hieronder) dan zie je de contouren van de accu en delen van de binnenkant van de behuizing. 

Dunne randen en iets betere specs
HTC heeft de U11+ uitgerust met een 6 inch QHD+ display. Dat is 0.5 inch groter dan de ‘standaard’ U11. Toch is het toestel in zijn totaliteit nauwelijks, groter. Hij is om precies te zijn 5 millimeter langer, 0.6mm dikker en 1 millimeter smaller. Dat komt natuurlijk doordat HTC de U11+ heeft voorzien van veel dunnere randen aan de boven- en onderzijde van het toestel. Een trend die in 2017 door vrijwel alle smartphone fabrikanten opgepikt is. Verder heeft de U11+ een ‘dikkere’ accu gekregen die maar liefst 930mAh meer vermogen heeft dan die van de U11. De processor, het werk- en opslaggeheugen zijn hetzelfde gebleven. De 12 megapixel UltraPixel camera heeft wel een update gekregen waardoor hij nog betere foto’s en video’s kiekt en schiet. Hetzelfde geldt voor de 8 megapixel front camera. Ook die is dus weer iets beter, aldus HTC. Iets wat ik natuurlijk pas kan testen als ik een review exemplaar heb. Tijdens de pre-briefing mochten nog geen foto’s met de camera’s gemaakt en meegenomen worden omdat de definitieve software nog niet op het toestel zat. Daaruit concludeer ik meteen ook dat een deel van de verbeteringen in de prestaties van de camera’s aan de nieuwe of verbeterde software te wijten zullen zijn. HTC heeft, in tegenstelling tot Samsung bij de Galaxy Note8, wel gekozen voor een beter bereikbare plek voor de vingerafdruk sensor aan de achterzijde van het toestel.

Meer Edge Sense, aka HTC Squeeze, functies
De Edge Sense functies zijn ook uitgebreid. Door in het toestel te knijpen kun je niet alleen de camera opstarten en foto’s maken, maar het is nu ook mogelijk meer en andere knijpfuncties voor verschillende apps in te stellen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om facebook te starten. Vanuit het homescreen verschijnt, als je in het toestel knijpt, een snelmenu in de vorm van een soort scrollwheel op het scherm (foto hieronder), de Edge Launcher. Daar kun je dan snel toegang krijgen tot favoriete en/of veelgebruikte apps. Een andere nieuwe feature van Edge Sense is de aansturing van de Google Assistant. In plaats van ‘Ok Google’ knijp je gewoon in de U11+ en stel je meteen je vraag.

HTC U11 Life is vooral goedkoop en compact
De tweede nieuwe telg in de U11 serie is de HTC U11 Life. Dat toestel heeft een 5.2 inch scherm, maar wel nog met de ‘ouderwetse’ brede randen. Daardoor is hij weliswaar compact, maar niet zo heel erg veel kleiner dan de standaard U11. Opvallend is dat HTC deze U11 variant voorzien heeft van Android One, de versie van het Google smartphone besturingssysteem dat verzekerd is om als eerste de nieuwste updates te ontvangen. De prijs van de U11 Life is misschien wel zijn beste feature. Met 349 euro (adviesprijs) is hij 300 euro voordeliger dan de U11 en 450 euro goedkoper dan de U11+.

Twee keer 16 megapixel
De HTC U11 Life heeft twee 16 megapixel camera’s. Een aan de achterzijde en een aan de voorkant, maar die zijn niet helemaal hetzelfde. Zo kun je met de camera aan de achterzijde in 4K filmen terwijl de 16MP selfie cam alleen full HD video ondersteunt. Beide camera’s hebben een diafragma van f/2.0, HDR Boost en een panorama stand. De primaire camera (achterzijde) kan ook hyperlapse en slow motion video’s schieten. 

De belangrijkste specificaties van de HTC U11+
- 6 inch, Quad HD+ (2880 x 1440) Super LCD 6, Corning GorillaTM Glass
- Qualcomm Snapdragon 835 processor 64-bit octa-core,  2.45GHz
- 6 GB RAM, 128GB intern geheugen
- 12 MP UltraPixel 3 f/1.7 camera met 4K video, slow motion, HDR Boost, Autofocus en LED flitser
- 8 MP front camera met full HD video, selfie panorama en HDR Boost
- microSD geheugen uitbreiding (max. 2TB)
- USB Type C, 3.1
- Bluetooth 5.0
- Wifi, NFC, GPS
- 3930mAh accu, QuickCharge 3.0
- Android 8.0 Oreo
- Afmetingen: 158.5 x 74.9 x 8.5mm
- Gewicht: 188 gram
- Waterbestendig: IP68 (1.5meter, max. 30 minuten)

De belangrijkste specificaties van de HTC U11 Life
- 5.2 inch, Full HD (1920 x 1080) Super LCD, Corning Gorilla Glass
- Qualcomm Snapdragon 630 processor 64-bit octa-core
- 3 GB RAM, 32 GB intern geheugen
- 16 MP f/2.0 camera met 4K video, slow motion, HDR Boost, Autofocus en LED flitser
- 16 MP f/2.0 front camera met full HD video, selfie panorama en HDR Boost
- microSD geheugen uitbreiding (max. 2TB)
- USB Type C, 2.0
- Bluetooth 5.0
- Wifi, NFC, GPS
- 2600mAh accu
- Android One 8.0 Oreo
- Afmetingen: 149.1 x 72.9 x 8.1mm
- Gewicht: 188 gram
- Waterbestendig: IP67 (max 1 meter, 30 minuten)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.