Nieuws
29 november 2011 - Ron Smeets

HTC toestellen binnenkort uit de Duitse winkels ?

Onlangs heeft HTC een patentzaak verloren die door het Duitse IPCom tegen de Taiwanese fabrikant aangespannen was. Patent goeroe Florian Müller sprak onlangs met een welingelichte bron die hem wist te vertellen dat IPCom de uitspraak van de Duitse rechtbank op korte termijn wil laten volgen door een verbod op de verkoop van HTC toestellen in dat land.

Inmiddels is er ook al een persbericht uitgegeven door IPCom waarin die voornemens bevestigd worden. Mogelijk slecht nieuws voor HTC Duitsland dus.

Daarin staat letterlijk (pdf link) dat IPCom op basis van de uitspraak van de rechtbank in Mannheim een verbod kan eisen op de verkoop van HTC toestellen in Duitsland, mede door het feit dat HTC afziet van een hoger beroep. "IPCom, owner of a number of standard-essential telecommunications patents, can execute the injunction it seeks on the sale and distribution of HTC’s 3G devices in Germany, effective immediately. HTC today withdrew an appeal due to be decided on Monday [OLG Karlsruhe 6 U 38/09]. IPCom now intends to execute this injunction in the shortest possible time."

HTC zegt echter dat men heeft besloten om niet in hoger beroep te gaan omdat in hun ogen de relevantie van de uitspraak niet meer bestaat. "HTC considers that the appeal had become redundant as the German Federal Patents Court had previously held the relevant claim of the patent to be invalid." Volgens Florian Müller is dat echter niet het geval. De uitspraak waar HTC op doelt is volgens hem niet van invloed op die van de rechtbank in Mannheim. Verder kleven er nog heel veel juridische haken en ogen aan de zaak tussen IPCom en HTC, maar volgens Müller zou HTC er verstandig aan doen de zaak snel te schikken middels een licentieovereenkomst of 'afkoopsom'. Wordt ongetwijfeld weer vervolgd. Meer over deze zaak kun je in dit, uitgebreide, artikel van Florian Müller lezen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.