Nieuws
06 juni 2012 - Ron Smeets

HTC stelt omzetverwachting voor Q2 naar beneden bij

Met de lancering van de One Series in Barcelona leek HTC weer op de juiste weg terug na de dip, gevolgd door de presentatie van ietwat teleurstellende toestellen het jaar daarvoor, die de Taiwanese fabrikant in 2011 moest doormaken. Tot en met het derde kwartaal van 2011 leek de koek bij HTC niet op te kunnen. Twee jaar lang werd recordomzet op recordomzet, en winst, geboekt.

Welnu, na een slecht laatste kwartaal van 2011 en dito eerste kwartaal in 2012 lijkt het er nu op dat de introductie van de One Series de dip in omzet en winst nog niet heeft weten te keren. HTC heeft haar omzet -  en winst - verwachting naar beneden bijgesteld.

In mei alleen al werd ruim 26% minder omzet gedraaid dan in dezelfde maand een jaar geleden en voor het hele tweede kwartaal, eindigend op 30 juni, verwacht de Taiwanese fabrikant nu dat de omzet zo'n 13% lager uit zal komen dan dat het tweede kwartaal van 2011 het geval was.

HTC ziet de toekomst echter niet al te somber in. Volgens de fabrikant is de huidige omzetdaling goed te verklaren. De toestelverkopen in Europa dalen in het algemeen en de problemen met het tijdelijke importverbod van onder andere de One X in de VS heeft ook bijgedragen aan de lager dan verwachte omzet. Dat laatste probleem is inmiddels verleden tijd.

Toch is er ook nog wel wat goed nieuws te melden. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2012, toen de omzet uitkwam op ca. 1.7 milard Euro, verwacht HTC wel dat de omzet in het tweede kwartaal met ca 600 miljoen Euro zal stijgen. Verder verwacht HTC dat het succes van de nieuwe One Series in de omzetcijfers vooral ook merkbaar zal worden vanaf het derde kwartaal (juli - september). 

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.