Nieuws
11 maart 2014 - Ron Smeets

HTC, Sony en LG gaan steeds meer goedkope smartphones maken

Bronnen in Azië claimen te weten dat HTC, Sony en LG de komende periode meer en meer goedkopere, of beter gezegd mid-range, smartphones gaan ontwikkelen. Een van de redenen zou de verzadiging van de high-end smartphone markt zijn. Toestellen als de Xperia M2 (foto), G2 Mini en Desire 816 zullen we in de (nabije) toekomst steeds vaker gaan zien.

Je zou ook kunnen zeggen dat de drie fabrikanten zich deels uit de high-end strijd met Samsung en Apple terugtrekken om het brede middensegment beter te bedienen. Gesproken wordt dan over toestellen in de prijsklasse van 250 tot 350 Euro; een prijsklasse die om verschillende redenen in even zoveel verschillende markten steeds populairder wordt.

Ten eerste zijn de verschillen in prestaties tussen de echte high-end toestellen (Galaxy S5, iPhone, One, G2, Xperia Z2 om er maar eens een paar te noemen) en hun 'kleinere' broers en zussen tegenwoordig nauwelijks nog merkbaar in het dagelijks gebruik. Een dual core processor van 1.8GHz geeft je echt niet het gevoel dat je toestel niet vooruit te branden is wanneer je met facebook, email of whatsapp bezig bent. Daarvoor heb je geen quad core nodig. En een 4.7 of 4.5 inch scherm werkt echt niet veel onprettiger dan een display van 5.2 of 5.5 inch. En zo zijn nog meer voorbeelden. Een paar jaar geleden persteerden goedkopere toestellen (mid-range) ook beduidend minder.

De tweede reden waarom mid-range toestellen het steeds beter doen is een lokale. In Nederland daalt de gemiddelde prijs van gekochte smartphones al meer dan een jaar. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat de 'subsidies' (korting bij een mobiel abonnement) voor toestellen dalen. Daardoor zijn de duurste (high-end) modellen alleen in combinatie met dure abonnementen gratis, of tegen een kleine bijbetaling te krijgen. 

En dan zien we de afgelopen anderhalf jaar ook het fenomeen van de opkomende goedkopere merken. In het verleden maakten die toch vooral inferieure toestellen die eigenlijk alleen voor de opkomende markten (met bepeerkte budgetten) interessant waren. Inmddels is dat wel anders. Huawei toonde dat al aan met toestellen als de Ascend P6, maar ook de smartphones van Acer, Lenovo en ZTE worden steeds populairder. Vooral dankzij de prima specs in combinatie met het voordelige prijskaartje. Nieuwe concurrentie dus.

Kortom, de berichten uit Azië over HTC, Sony en LG zijn, ondanks dat er geen bevestiging van de merken zelf komt, zo gek nog niet. Sterker nog, ik denk dat deze drie hun mid-range strategie al lang aan het uitvoeren zijn. De sloot aan 'mini' en 'compact' modellen van de afgelopen maanden toont dat volgens mij ook wel aan. 

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.