Wearables
11 februari 2015 - Ron Smeets

HTC smartwatch krijgt een besturingssysteem uit eigen keuken? Taiwanese wearable zou zowel aan Android als iOS toestellen gekoppeld kunnen worden

De afgelopen anderhalf jaar is al heel wat gespeculeerd over de eerste wearable van HTC. Eerst zou het een smartwatch zijn die vorig jaar in Barcelona als stiekem te zien was voor providers. Daarna werd geroepen dat de HTC wearable juist geen smartwatch zou zijn. Deze dagen is het toestel weer in het geruchtennieuws en wederom als smartwatch. Maar dat is zeker niet de meest opvallende feature die nu genoemd wordt.

De HTC Petra, zoals de wearable genoemd wordt, zou namelijk voorzien worden van een eigen OS van de fabrikant; RTOS genaamd. Daarmee kan het toestel zowel aan Android (vanaf 4.4.4 KitKat) als iOS (vanaf versie 7) gekoppeld worden; aldus de meest recente geruchten.

Afbeeldingen zijn er nog niet, maar de bron van deze berichten, het inmiddels even bekende als beruchte upleaks, meldt dat de HTC wearable uitgerust wordt met een 1.8 inch PMOLED display (160 x 32 pixels), een ST Micro STM32L151 processor, Bluetooth en GPS. Met 23 gram en IP57 certificering is deze smartwatch lekker licht en hoef je geen angst te hebben voor een beetje water of stof.

De accu zou daarnaast krachtig genoeg zijn om het toestel minimaal drie dagen te voeden. Dat zou op zich al een zeer bewonderenswaardige prestatie zijn voor een smartwatch. Verder wordt gespeculeerd dat HTC van plan is het toestel in drie maten op de markt te brengen; small, medium en large, zodat vrouwen met ietwat dunnere polsen ook een passend model kunnen uitzoeken.

Qua functies worden in ieder geval oom de bekende smartwatch features genoemd. Denk aan alarm, timer, stopwatch, bediening van de muziekspeler en camera, agenda, notificaties en diverse fitness en sport logging features (zoals een stappenteller). De enige echt opvallende functie die nog genoemd wordt is de slaap analyse.

Tot slot noemt de bron van deze geruchten nog dat de HTC Petra mogelijk al in het eerste kwartaal van 2015 wereldwijd op de markt zal komen, waarbij de VS de primeur gegund wordt. Over amper drie weken, tijdens het MWC in Barcelona, zal HTC al dan niet meer onthullen en dan weten we of deze geruchten kloppen of mijlenver van de waarheid verwijderd blijken.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.