Column
11 juli 2011 - Redactie StyleCowboys

HTC Sense 3.0 op een oude HTC

In april schreef cowboy Martijn al dat de HTC Sense 3.0 niet voor oude HTC's beschikbaar zou worden. Echter zijn we nu bijna 3 maanden verder en zijn er al diverse custom (Nederlandstalige) Sense 3.0 ROM's op het internet uitgebracht. Reden genoeg om mijn 'HTC Desire Z' te rooten en deze met zo'n zelfgemaakt sense 3.0 sausje te overgieten.

Zoals HTC al eerder heeft aangegeven, zou de hardware van deze oude toestellen niet over voldoende capaciteit beschikken om de Sense 3.0 interface soepel te kunnen draaien. Maar na de "Features" van mijn nieuwe toekomstige ROM te hebben gelezen, had ik hier mijn twijfels over. Een van de features luidt namelijk:

"Heavily optimized for fluid performance and usability."

Ik heb hier gekozen voor de Virtuous Unity ROM, welke ook beschikbaar is voor de HTC Desire HD, Desire S, Incredible S en een aantal Amerikaanse toestellen. Deze ROM bezit naast Sense 3.0 ook Android versie 2.3.3. Op het moment van schrijven heb ik de nieuwste ROM versie gebruikt, namelijk versie 1.27.0. 20110709023026Wat je helaas niet op de bovenstaande screenshot ziet, is dat de makers van de ROM ook de kernel hebben aangepast. Dit houd in dat mijn processor niet op de standaard 800MHz draait, maar op maximaal instelbare 1516MHz. Maar wat je als gebruiker wèl zult zien, is de mooie omgeving met animaties die zeker voor een "wauw" effect zullen zorgen.

Excuses voor de videokwaliteit. Mijn ouders hebben de goede camera meegenomen op vakantie :-) Haperende beeld komt van de webcam/camera, niet van de telefoon! 201107090211361In het unlockscherm zag je een viertal icoontjes onderaan het scherm staan. Door één van deze icoontjes te selecteren en naar de ring beneden te trekken, kun je vanuit het unlockscherm gelijk je gewenste applicatie openen. Deze applicaties kun je zelf instellen in Sense 3.0, deze nieuwe functie werkt dus gewoon perfect zonder problemen. Waarschijnlijk viel de weer-animatie vanuit het unlock scherm wat meer op. Dit loopt ook erg soepel, zelfs op mijn 'oude HTC.' Wat ook wel soepel liep was de 3D omgeving van sense. Ik moest even moeite doen omdat ik slechts één hand ter beschikking had, maar het scrollen door het homescreen zag er naar mijn mening ook vloeiend uit. 20110709022514 Zelfs het verbinden met de computer gaat probleemloos, er komt ook een erg mooier Sense 3.0 schermpje naar voren. 20110709022624Naast de grafische aanpassingen, heeft de nieuwe Sense ook wat functionele aanpassingen gekregen. Deze werken uiteraard ook uitstekend in de custom ROM. In het "Snel instellen" menu, heb je de mogelijkheid om een aantal instellingen snel te raadplegen. Na een beetje testen kan ik zeggen dat alle functies binnen de custom ROM werken.20110709023251

Maar de ROM is echter niet perfect. Een groot opvallend onderdeel in Sense 3.0 is de nieuwe weergave van het actuele weer, zoals je hieronder kunt zien.20110709021355Op het moment dat je echter de weersvoorspellingen voor de komende 5 dagen laat uitrollen, zie je bijvoorbeeld dat de maan niet meer helemaal rond is. 20110709021415 Hier is een vrij eenvoudige verklaring voor. De bron voor deze Sense is namelijk de HTC Sensation met een 4.3 inch scherm. Dit houdt in dat de makers van deze custom ROM eerst de ROM van de Sensation hebben genomen en deze vervolgens hebben omgeschreven naar diverse andere toestellen. Ook heeft de HTC Sensation geen QWERTY- toetsenbordje. Het gevolg: Als ik mijn QWERTY toetsjes uitschuif, zal het beginscherm ook niet kantelen. Wel wilt het scherm kantelen als ik een applicatie heb geopend. SMS applicatie, Google maps, etc. werken zonder problemen in landscape mode. het gaat dus ENKEL om het homescreen van Sense 3.0.

Wat HTC ook in de nieuwe Sense heeft gestopt, is een 'Taakbeheer'. Hierin zie je dat het draaien van Sense 3.0 op mijn Desire Z nogal veel geheugen verbruikt. In het plaatje hieronder heb ik géén applicaties geopend en toch is het merendeel van het geheugen al in gebruik. Ondanks het beperkte aantal vrije MB's, moet ik zeggen dat het draaien van applicaties geen probleem is. Alles draait gewoon zoals het moet doen, zonder problemen. Wel merkte ik dat bepaalde applicaties vanzelf gesloten werden op het moment dat ik deze niet meer gebruikte, waarschijnlijk om geheugen te besparen. Het sluiten van applicaties kan soms wat lastig zijn als je een echte multitasker bent zoals ik.20110709023356

Ondanks het feit dat het 'Taakbeheer' automatisch bepaalde applicaties afsluit, merkte ik dat de telefoon na een dag intensief gebruik wat minder soepel reageerde. Dit probleem heb ik altijd al gehad met Android, ook met de standaard ROM. Toch heb ik het idee dat de custom ROM met Sense 3.0 hier iets meer problemen mee heeft. Wel weet ik met zekerheid te zeggen dat de telefoon lekker soepel blijft draaien op het moment dat ik deze om de dag een reboot geeft.

Ik concludeer hieruit dat de 'oude' HTC Desire Z het over het algemeen goed kan vinden met de HTC Sense 3.0 interface, zeker wanneer het toestel op 1516MHz loopt. Wanneer je het toestel echter op de proef gaat stellen met een standaard 800MHz processor capaciteit, zul je genoegen moeten nemen met enkele kleine vertragingen. Dit is waarschijnlijk de reden dat de toestelfabrikant HTC geen Sense 3.0 op de oude Desire lijn zet.

Tot slot: Het feit dat het toestel nu op maximaal 1516MHz loopt, merk ik persoonlijk niet in mijn accu verbruik. Het toestel is namelijk zo ingesteld dat deze tussen de 245MHz en 1516MHz gebruikt. Op de piekperiodes inderdaad 1516MHz, maar op de stand-by periode heeft het toestel genoeg aan 245MHz en is het accu verbruik dus ook lager.

Dit toestel met Sense 3.0 staat momenteel te koop op marktplaats.nl ;-)
En nee, ik hoor het jullie al denken... Maar het 1-jarige contract mag weer verlengt worden :-p

Over de auteur: Redactie StyleCowboys
 
De redactie van Stylecowboys is te bereiken via redactie@stylecowboys.nl