Nieuws
12 december 2011 - Dennis De Vries

HTC Sensation XL kampt met beveiligingslek

HTC's nieuwe Android-gigant, de Sensation XL, kampt met een stevig lek in de beveiliging. Als het toestel vergrendeld is met een patroon of code dan blijft het interne opslaggeheugen gewoon bereikbaar, bekijkbaar en bewerkbaar voor iedereen met een micro-USB kabel. Het lijkt er op dat HTC een foutje heeft gemaakt in de software, waardoor het toestel standaard in 'usb massaopslag' gaat als hij verbonden wordt met een computer. Bij de andere high-end smartphones is het: toestel vergrendeld, geheugen ook op slot. De enige oplossing is dat je zelf uitdrukkelijk moet aangeven dat je het toestel alleen wilt opladen zodra hij wordt verbonden met een pc, aldus HTC.
**update** Check dubbelcheck: standaardinstelling voor de eerste verbinding met een PC is 'alleen laden' en dan is er weinig aan de hand. Pas als je eenmaal hebt aangegeven het vergrendelde toestel te gebruiken als 'massaopslag' is het zaak op je hoede te zijn.

Dit is geen ideale situatie. Er zijn tenslotte veel redenen om je telefoon te vergrendelen. Zodat je kleine zusje niet je beltegoed opbelt als je even niet kijkt, zodat je paranoide echtgenote niet al je whatsappjes door gaat spitten of zodat je collega's niet de foto's en video's onder ogen krijgen van de line-dance cursus die jij stiekem volgt. Wat de reden ook is, het is gebruikelijk en logisch dat ook het interne opslaggeheugen van de telefoon vergrendeld blijft. iTunes doet niets met een vergrendelde iPhone. 'Zune says no' als je een vegrendelde Windows Phone verbindt enn ook Android-toestellen als de Samsung Galaxy S2, Galaxy Nexus geven geen sjoege. Zelfs een vergrendelde HTC Sensation XE en Desire S zijn niet te benaderen via de computer. Je moet eerst de code invoeren voor je er op de computer iets mee kan.

sensationxl-mc

Heb je overigens je bestanden op een SD-kaart staan, dan is het een ander verhaal. Die worden niet standaard afgesloten achter een vergrendelcode op de telefoon. Een logische keuze: als iemand de mogelijkheid heeft om jouw telefoon fysiek aan een pc te hangen, dan betekent dit dat hij ook de mogelijkheid heeft om het SD-kaartje er uit te halen en die direct te benaderen. Dat maakt softwarematige beveiliging op het toestel natuurlijk redelijk zinloos. Wil je bestanden op je SD-kaart veilig houden van spiedende ogen, tref dan andere maatregelen. Dat geldt overigens niet voor eigenaren van de Sensation XL; daar kan geen SD-kaart in.

voor HTC Sensation XL eigenaren zit er volgens HTC maar een ding op: verzeker je er van dat de usb-verbindingsmodus op 'alleen laden' staat. Op deze manier is het interne geheugen helemaal niet beschiknbaar. Niet als je het toestel zelf aan de computer hangt, maar dus ook niet als iemand anders dit doet.

Over de auteur: Dennis De Vries