Nieuws
14 augustus 2015 - Ron Smeets

HTC schrapt meer dan 2300 banen 15% van het personeel wordt het slachtoffer van de aanhoudende slechte resultaten

Het gaat niet goed met HTC. Deze openingszin heb ik de afgelopen maanden al meerdere keren gebruikt in artikelen over de Taiwanese fabrikant. De verkoopcijfers van de nieuwe vlaggenschepen One M9 en One M9+ vallen tegen en die laatste werd enkele dagen geleden zelfs uit de Nederlandse winkels gehaald, vermoedelijk vanwege 4G problemen. De meest recente kwartaalcijfers waren voor HTC begrippen dramatisch met een negatief resultaat van zo'n 150 miljoen euro. Er moet dus iets gebeuren wil HTC overleven. De komst van een nieuw, totaal vernieuwende, vlaggenschip smartphone, waarover de fabrikant zelf al maanden spreekt, lijkt echter niet genoeg.

Gisteren heeft de fabrikant bekend gemaakt dat men begonnen is met een forse reorganisatie met als uiteindelijke resultaat dat meer dan 2300 banen geschrapt worden. Momenteel (cijfers van maart 2015) telt HTC 15.685 werknemers. Als de huidige reorganisatie afgerond is zal er daar 15% van verdwenen zijn.

Met de reorganisatie wil HTC ongetwijfeld de kosten drukken maar de fabrikant gaf ook aan dat men zich meer wil gaan richten op 'premium' smartphones. Modellen zoals de One M9 dus. Dat zijn natuurlijk de toestellen waaraan het meeste verdiend wordt (grootste marge), maar dan moeten ze wel zo goed zijn dat ze ook daadwerkelijk gekocht worden. En dat is nu net het probleem waar de Taiwanese fabrikant mee worstelt. De One M7, M8 en M9 waren op zich prima toestellen, maar ook niet meer dan dat. Elk model had wel een valkuil; bij de One M7 en M8 was dat vooral de camera en de One M9 viel tegen qua design en specs, meer van hetzelfde, geen QHD scherm etc. De haastig wereldwijd gelanceerde One M9+ kon daar weinig aan veranderen en had weer zijn eigen problemen, zoals je hierboven kunt lezen.

Naast de premium (high-end) smartphones zegt HTC ook verder te gaan met ontwikkelingen op het gebied van wearables. Zo wordt veel verwacht van de HTC Vive, die onlangs nog gedemonstreerd werd tijdens Gamescom. De fabrikant wil met deze ontwikkelingen er voor zorgen dat men minder afhankelijk wordt van alleen de toestelverkoop. De komende maanden zullen moeten uitwijzen of HTC überhaupt de tijd nog heeft om haar zaken weer op de rit te krijgen. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.