Nieuws
19 maart 2010 - Ron Smeets

HTC, Samsung en Nokia scoren ieder 2 Graham Telecom Awards

Gisteravond werden in theater Spant! in Bussum voor de vierde keer de jaarlijkse Graham Telecom Awards uitgereikt. Tijdens de show die dit jaar gepresenteerd werd door Nicolette van Dam werden in totaal veertien Awards in even zoveel categoriëen verdeeld, zes in de categorie 'Retail' en acht in de categorie 'Toestellen'.

Nokia, Samsung en HTC verlieten in die laatste categorie alledrie met twee Awards het Spant! De Finnen wonnen met de N97 Mini de award voor Best Multimedia Phone en de X6 werd uitgeroepen tot Best Music Phone. De hoofdprijs, als je die zo mag noemen, was echter voor HTC. De Hero won naast de categorie Best Design Phone namelijk ook de belangrijkste Graham Award, die van Best Phone Over All. Samsung won met de Star de Award voor Best Basic Phone (instapmodel) en de Samsung Blue Earth werd gekozen tot Best Eco Phone.

De Apple iPhone 3GS won voor de tweede keer op rij in de categorie Best Smartphone. Omdat Apple het ook dit jaar niet nodig vond om aanwezig te zijn werd de prijs wederom in ontvangst genomen door T-Mobile, de (nu nog) exclusieve, leverancier van de iPhone hier in Nederland. Ook Sony Ericsson viel in de prijzen. De Satio won de Award voor Best Camara Phone.

De Awards bij de Retail categorien waren mooi verdeeld ;-) Vodafone werd uitgeroepen tot de retailer met het beste personeel, KPN heeft de beste winkel-presentatie en T-Mobile is over all de beste telecom retailer. Verder waren er ook nog Awards voor de PhoneHouse als beste E-Tailer (online shop) en Belcompany als retailer met de beste communicatie. De onbekendste winnaar was Nemesys Telecom & ICT in de categorie Beste Business Dealer.

De awards, vernoemd naar de uitvinder van de telefoon Alexander Graham Bell, worden elk jaar door telecomvakblad Connexie uitgereikt. Lezers van Connexie en de landelijke dagbladen De Telegraaf en Spits konden niet alleen via internet hun stem uitbrengen op telefoons in diverse categorieën, ook gaven zij hun oordeel over diverse retailketens en e-tailers. Goos Marketing Research verzorgde deze internetstemming. Daarnaast hebben zeven vakjournalisten (waaronder ikzelf ;-)) hun oordeel over de toestellen gegeven terwijl medewerkers van Retail Reality als mystery shoppers hun ervaringen in diverse winkels gebruikten voor hun beoordeling. Uiteindelijk zijn door die gegevens te combineren de winnaars bepaald.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.