Nieuws
19 maart 2013 - Ron Smeets

HTC pleegt inbreuk op Nokia's 'batterijbesparing' patenten

Nokia heeft in Duitsland een van de patentzaken die de Finse fabrikant vorig jaar mei al aanspande tegen HTC gewonnen. Het betreft een patent voor batterijbesparing. HTC maakt daar, zo oordeelde de Duitse rechtbank, onterecht gebruik van. De betreffende technologie zit in de Qualcomm processoren van de Taiwanese fabrikant.

De vraag is nu natuurlijk of Nokia achter een schadevergoeding (of boete) aan gaat, of dat de fabrikant met HTC om de tafel gaat zitten om een licentieovereenkomst voor het betreffende patent uit te onderhandelen. 

Het feit dat de Finnen nog een 30-tal patentzaken tegen HTC heeft lopen die de komende weken en maanden voor rechtbanken in de VS, Engeland en Duitsland uitgevochten gaan worden, maakt de kans op een 'nette' afhandeling (lees: licentieovereenkomst) volgens mij kleiner. Tenzij Nokia en HTC een algemene licentiedeal overeenkomen, vergelijkbaar aan hetgeen de Taiwanezen eerder al met Apple regelde.

Overigens werden in de rechtzaak die nu in Duitsland diende ook enkele patentzaken aangehouden en/of afgewezen. Nokia heeft dus zeker niet op alle fronten gewonnen maar de Finnen zijn natuurlijk blij met deze uitspraak. Zie ook onderstaande reactie:

"Nokia is pleased with this decision, which confirms the quality of Nokia's patent portfolio. Nokia has also patented this power saving invention in the US, UK, France, Italy, Sweden, Austria, Japan and Hong Kong. In addition to this case in Germany, we have asserted the patent against HTC in the UK and in the US International Trade Commission, with a hearing in the US scheduled to start in two months' time. More than 30 further Nokia patents have been asserted against HTC in other actions brought by Nokia in Germany, the US and the UK. HTC must now respect our intellectual property and compete using its own innovations."

Bron, en veel meer juridische info over deze zaak vind je zoals gewoonlijk op Foss Patents.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.