Nieuws
14 augustus 2014 - Ron Smeets

HTC overweegt serieuze terugkeer naar Windows Phone

HTC heeft eigenlijk vanaf de dag één altijd zowel Android als Windows Phone (voorheen nog Windows Mobile) toestellen gemaakt. Echter, sinds de introductie van de 8S en 8X, nu bijna twee jaar geleden, bleeft het verdacht stil rondom de Windows Phone activiteiten van de Taiwanese fabrikant.

Toch hebben ze de deur altijd op een kier laten staan en de afgelopen weken worden de berichten ook steeds sterker dat binnenkort (vermoedelijk op 19 augustus) een Windows Phone 8.1 versie van de One (M8) gelanceerd gaat worden. Als we de uitspraken van een Engelse HTC marketeer mogen geloven dan behoort een definitieve terugkeer naar Windows Phone, met meerdere toestellen in diverse prijsklassen, tot de serieuze opties voor de (nabije) toekomst.

De anonieme bron liet aan Mobile Burn weten dat HTC eigenlijk vorig jaar al een Windows Phone versie van de One (M7) op de planning had staan, maar de fabrikant besloot toen toch nog even te wachten om het succes van de nieuwe One en de groei van Windows Phone af te wachten.

De mate van succes van de Windows Phone versie van de HTC One (M8) zal bepalen of de Taiwanese fabrikant daarna, in 2015, nog meer toestellen met het Microsoft OS op de markt gaat zetten. Welke toestellen dat worden? Daarover zegt de bron nog niets, maar je kunt er van uit gaan dat het niet alleen bij high-end modellen zal blijven. Windows Phone staat nu eenmaal ook bekend om de vele goedkope smartphones die fabrikanten produceren.

Natuurlijk wordt meteen ook de vraag gesteld of HTC haar Android portfolio gaat beperken als Windows Phone weer een rol speelt. Dat wordt door de bron tegengesproken. HTC is van plan om de komende maanden juist ook haar Android productlijn verder uit te breiden met nieuwe toestellen. Maar ook zonder die uitspraak zou het wel heel erg gek zijn als HTC Android liet vallen. Het OS met een smartphone marktaandeel van zo'n 80%. Die ga je als fabrikant natuurlijk niet de rug toe keren.